Outletcentrum Assen van de baan: provincie schiet plan af

De bouw van een Factory Outlet Centrum bij Assen is van de baan. Gedeputeerde Staten willen er geen medewerking aan verlenen.

GS maakten dinsdagmiddag bekend geen voorstel tot wijziging van de planologische bestemming aan Provinciale Staten voor te leggen. ,,Daarmee komt wat ons betreft een eind aan de discussie over de vestiging van een FOC’’, zeggen GS.

De gemeente Assen deed in februari voor de tweede keer een verzoek om medewerking, nadat Provinciale Staten in 2016 het outletcentrum bij Assen-Zuid al een keer hadden afgeschoten.

'Detailhandel te dominant aanwezig'

Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra is de grootschalige detailhandel nog te dominant aanwezig in het herzien plan. ,,De rest van de visie berust voor het grootste deel op intenties die lang niet op uitvoering zijn gericht. Kortom er is te weinig veranderd'', zo licht hij toe.

De gemeente Assen had het herziene plan voor OutleTT ingepast in een totaalplan met IceWorld en TT World. Het afvallen van het outletcentrum betekent niet per definitie dat die andere plannen ook niet doorgaan. Wel moet opnieuw bekeken worden of de exploitatie van die voorzieningen nog haalbaar is, omdat bijvoorbeeld het gezamenlijk gebruik van warmte en energie en parkeerplaatsen.

Verzet

Het outletcentrum stuitte op veel verzet bij de middenstand in Assen en wijde omgeving. De vrees bestond dat de winkeltjes waar met korting kleding en sportartikelen kunnen worden gekocht, de winkelcentra leeg zouden zuigen met alle gevolgen van dien. Politiek lag de bouw gevoelig.

De Asser gemeenteraad stemde tot twee keer toe in met het plan waarbij het standpunt van de VVD bij de twee discussiieronde van ja naar nee veranderde. Eerder deed ook de VVD-fractie van Provinciale Staten dat waardoor het voorstel om het bestemmingsplan aan te passen in de provincide geen meerderheid haalde.

Iceworld

Bij Assen-Zuid blijven nu nog wel plannen bestaan voor onder meer IceWorld. Dat omvat een skibaan van 300 meter en een ijshal voor ijshockey en shorttrack. De intentie is ook nog steeds om een 400 meterijsbaan te bouwen. Verder komt er ook een ijskartbaan.

Assen-Zuid krijgt mogelijk ook een attractie op het snijvlak van educatie en beleving. In Terra Experience, een 50 meter hoge toren, maken bezoekers een reis door en over de aarde. In het bijzondere gebouw worden op een speelse manier allerlei aspecten aan de orde gesteld rond het ontstaan van de aarde en het klimaat. Terra Experience spiegelt zich daarbij aan het grote succes Corpus in Oegstgeest waarbij bezoekers een reis door het menselijk lichaam maken.

Grootste kartbaan van de wereld

Los hiervan is ook een plan gepresenteerd voor TT Speedworld. Dat voorziet in de bouw van de grootste kartbaan - binnen en buiten - van de wereld en een hotel. In totaal zou zo’n 200 miljoen euro bij het TT Circuit worden geinvesteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.