Overheid haalt hitteplannen uit de kast

De droogte houdt aan: drinkwaterbedrijven zien de waterdruk dalen, waterschappen moeten dijken nat houden en experts vrezen voor een explosie van blauwalg en botulisme.

Woensdag of donderdag treft de overheid mogelijk landelijke maatregelen in verband met de aanhoudende droogte. De hitteplannen liggen klaar. En als het zo droog blijft, gaat het droogterecord van 1976 er binnen nu en twee weken aan, voorspellen deskundigen.

Onderstaande kaart van het KNMI toont het verschil tussen neerslag en verdamping. In de rode gebieden is meer water verdampt dan er regen is gevallen. De lichtgekleurde vlekken in Groningen behoren tot ‘natste’ plekken van ons land. Hier is (iets) meer neerslag gevallen dan elders.

Deze zomer behoort nu al tot de droogste zomers sinds de metingen zijn begonnen. De combinatie van droogte en sterke verdamping jaagt het neerslagtekort elke dag verder op.

Botulisme

Waterbeheerders werken met man en macht om de schadelijke gevolgen te beteugelen. Het waterpeil in het IJsselmeer is al verhoogd zodat de omliggende regio’s voldoende water kunnen aanvoeren. De warmte zorgt ook voor botulisme en blauwalg. Een actuele kaart op de website zwemwater.nl laat zien waar je wel of niet veilig kunt zwemmen.

Slechte oogst

De aanhoudende droogte speelt ook de boeren parten. Zij maken forse kosten, vooral doordat ze veel moeten sproeien. En de opbrengsten zullen lager zijn, voorspelt landbouworganisatie LTO. Mogelijk zijn de kosten op bepaalde akkers hoger dan de opbrengsten, dus die percelen kunnen ze compleet afschrijven. Toch zijn de boeren nog niet in paniek, zegt een woordvoerder. ,,We willen nog niet spreken van een rampzomer.''

Senioren hebben het ook zwaar door de aanhoudende hitte. Ouderenbond Anbo adviseert hen om de schaduw op te zoeken, lekker met de voeten in een teiltje koel water. Doe kalm aan en stel de klusjes in huis maar een tijdje uit, zegt de bond.

Natuurbranden

De brandweer rukt dagelijks uit om de vele berm-en natuurbrandjes te blussen die om de haverklap oplaaien. Een vonkje of een achteloos weggegooide peuk is voldoende om het kurkdroge struweel te doen ontbranden. Brandweerkorpsen en natuurbeheerders adviseren om zeer voorzichtig te zijn met vuur en niet te barbecueën in de natuur.

Hoe het leger de Veenkoloniën te hulp schoot bij de droogte van 1976
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.