Overijssel stapt naar de rechter om oliewinning Schoonebeek stop te zetten

Het provinciebestuur van Overijssel zegt naar de rechter te stappen om de oliewinning in Schoonebeek stop te zetten.

Gedeputeerde Staten willen via een voorlopige voorziening tegen het besluit van minister Henk Kamp gedaan krijgen dat de injectie van afvalwater wordt gestaakt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) transporteert dat water, dat vrij komt bij de winning, van Drenthe naar Twente en spuit het daar onder hoge druk in lege gasvelden.

Het provinciebestuur van Overijssel vindt dat de injecties moeten worden opgeschort totdat het onderzoek naar alternatieven voor de injecties is afgerond. Dat is naar verwachting eind dit jaar. Wanneer de voorzieningenrechter zich er over buigt is nog niet bekend.

De juridische stap die wordt ondernomen is gericht tegen het besluit van minister Kamp, maar heeft betrekking op de werkzaamheden van de NAM. Die ziet een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet, zegt NAM-woordvoerder Kirsten Smit. ,,We hebben een vergunning om olie te winnen, dat blijft een feit. En we hebben al een maand gewacht, we hadden in augustus al weer aan de slag gekund. Maar we staan altijd open voor gesprekken.’’

De NAM heeft zaterdag de olieproductie in Schoonebeek weer hervat en daarmee ook de injectie van het vrijkomende afvalwater. Een verzoek van de voltallige Tweede Kamer aan de NAM om de winning nog een paar maanden uit te stellen, legde het bedrijf naast zich neer. Tot grote frustratie van diezelfde Kamerleden.

In Overijssel is veel weerstand tegen de afvalwaterinjecties. Onder meer omdat inwoners zich zorgen maken over de effecten van de injectie op de ondergrond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.