Overschot van 2.8 miljoen euro in Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe heeft een overschot van 2.8 miljoen euro op de jaarrekening van 2015. Toch moet er niet te vroeg gejuicht worden.

Het grootste overschot van 1.8 miljoen euro komt uit het sociale domein. Daar vallen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Jeugd en de Participatiewet onder. Vorig jaar was het jaar van de transities, gemeenten kregen er allerlei taken bij die eerst bij het Rijk lagen. Wethouder financiën Emko Dolfing: ,,Volgend jaar wordt er 1.2 miljoen gekort op het sociaal domein. We rekenen ons dus niet rijk, maar zetten het geld apart voor volgend jaar. Stel dat er nog meer gekort wordt, dan hebben we een buffer.’’

Een andere eenmalige meevaller komt van de verkoop van aandelen in het energiebedrijf Enexis ter waarde van 483.000 euro en de verkoop van het bibliotheekgebouw in Bovensmilde voor 132.000 euro. Dat bedrag wordt bijgeschreven bij de pot woon- en leefomgeving en openbare ruimte.

De negatieve afwijkingen van de begroting zitten in het terugbetalen van de dwangsommen die door slachtafvalverwerkingsbedrijf Noblesse in Wijster zijn betaald en een schadeloosstelling. Samen komt dat op 165.000 euro. De hoogste rechter besloot dat de boetes voor Noblesse gebaseerd waren op onjuiste metingen. Toch zijn ook op het tegengaan van geuroverlast van de fabriek volgens de gemeente goede resultaten behaald. ,,We hebben meer vertrouwen kunnen winnen van alle partijen om concrete stappen te kunnen zetten.’’ Op dit moment loopt een experiment waarbij de uitlaatgassen van de fabriek via een biobed naar buiten gaan.

Het college stelt verder in de jaarrekening ,,bijzonder trots te zijn op de inwoners van Oranje’’. Daarmee wordt gedoeld op de bereidheid om vluchtelingen op te vangen ondanks staatssecretaris Klaas Dijkhoff die de opvangcapaciteit tegen afspraken in wilde verdubbelen. ,,Daarmee heeft hij inwoners en gemeentebestuur overvallen en dat beschouwen we ook achteraf als een bijzonder ongelukkig incident.’’ De gemeenteraad behandelt de jaarrekening 30 juni.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.