De destijds 82-jarige Beppie uit De Krim brengt 15 uur door in de krappe en koude meterkast van haar woning. Zij is opgesloten door overvallers.

Over het moment dat zij - na vele benauwde en angstige uren- door vriendinnen wordt bevrijd, zei Beppie ,,Ik was de gelukkigste vrouw op aarde.” De inmiddels 84-jarige vrouw was dinsdag in de rechtbank in Zwolle bij de strafzaak tegen de twee mannen van 45 en 46 jaar uit Drenthe en de 20-jarige Fries die worden verdacht van de gewelddadige overval en het opsluiten van Beppie.

Als zij op 10 december 2018 haar kat naar buiten wil laten, en de deur opent, staat zij oog in oog met een man met een bivakmuts. ,,Dan ziet ze een tweede man die een apparaat in haar gezicht duwt dat een knetterend geluid maakt en waar vonken uitkomen. Ze wordt opgesloten in de meterkast”, aldus de officier van justitie.

De 20-jarige Lorenzo T. uit Drachten heeft de vrouw volgens de officier in de meterkast geduwd en de deur op slot gedaan. T. wist zich weinig meer te herinneren. ,,Ik heb aangebeld, maar er werd niet opengedaan. Ik raakte in paniek. Van wat er daarna gebeurde, weet ik bijna niets meer.”

Wat T. nog wel weet, is dat hij samen met de Hoogevener Evert B. bij de voordeur stond. De derde verdachte, Bennie B. uit Coevorden, zat op dat moment nog op de uitkijk in de auto. De bel is stuk, daarom deed de bewoonster in eerste instantie niet open. Door stom toeval gaat de voordeur toch open als Beppie haar kat naar buiten laat. Dan gaat alles heel snel. De overvallers gaan hardvochtig, maar ook nogal klunzig te werk.

De drie mannen, die in geldnood zitten, hebben een vooropgezet plan. Ze zijn eerder met een smoesje bij de vrouw aan deur geweest en hebben hun oog laten vallen op haar zitmaaier en haar elektrische fiets. Evert B. krijgt van Bennie B. een stroomstootwapen. Daarmee moet hij het slachtoffer uitschakelen.

De Hoogevener gaat op zijn zachts gezegd nogal onhandig met het stroomstootwapen om. Terwijl hij de vrouw probeert te taseren, geeft hij ook zichzelf een stroomstoot. Beppie wordt vervolgens door de jongste verdachte in de meterkast geduwd. Hoogevener Evert B. heeft daar naar eigen zeggen niets van mee gekregen. ,,Ik ben buiten in de struiken gaan liggen om bij te komen van de stroomstoot. Dat heeft zeker een kwartier geduurd.” Als hem wordt gevraagd hoe hij zo precies weet hoe lang het duurde, antwoordt de Hoogevener: ,,Dat kon ik zien aan de stand van de maan.”

Alle drie mannen zijn door haar huis gegaan op zoek naar waardevolle spullen. Ze nemen onder meer een zitmaaier, een elektrische fiets, een laptop en gouden sieraden mee. De twee oudste verdachten verklaren dat ze niet wisten dat het slachtoffer in de meterkast zat opgesloten. Dat zou pas in de auto door T. zijn verteld. ,,Maar het leven van een oude mevrouw was het blijkbaar niet waard om terug te gaan”, concludeerde de officier. ,,Ze kiezen ervoor om haar aan haar lot over te laten. Dat zij nog leeft is niet aan de verdachten te danken, maar aan de vriendinnen die haar hebben bevrijd. Het gaat om een laffe en walgelijke overval.”

Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer lichte onderkoelingsverschijnselen had. Ook had zij door vochtgebrek stoffen in haar lichaam die nierfunctiestoornissen kunnen veroorzaken. ,,Van nierfalen was gelukkig geen sprake. Mevrouw kon na een dag weer naar huis.” Beppie heeft sinds de overval nog wel altijd last van de rug. ,,Maar zij staat optimistisch in het leven en maakt van elke dag een feestje.”

Volgens de officier hebben alle verdachten een rol gehad bij het verplaatsen en verkopen van de buit. Hij vindt dat er voldoende bewijs is dat de mannen verantwoordelijk zijn voor de overval en de opsluiting van de vrouw. Tegen alle drie is zeven jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe