Marcel Braam en Bernard Brinks rusten op gepaste afstand van elkaar uit

Overvolle parken en bossen? Niet in Drenthe en Groningen. Hier lijkt iedereen zich vrij goed aan de regels te houden

Marcel Braam en Bernard Brinks rusten op gepaste afstand van elkaar uit Foto: Marcel Jurian de Jong

Op de parkeerplaatsen bij de verschillende bossen in Drenthe staan tientallen, soms ruim honderd auto’s. Maar de wandelaars, fietsers en hardlopers verspreiden zich net zo makkelijk. Van overvolle bossen waarin niemand afstand houdt, is dan ook geen sprake.

Beide mannen lurken even aan de bidon. Ze zitten op een boomstam met uitzicht op ‘t Nije Hemelriek en het Gasselterveld. De 49-jarige Marcel Braam en de 50-jarige Bernard Brinks, beiden uit Eelde, rusten even uit na een mountainbiketocht van ruim dertig kilometer. ,,We waren vanochtend een van de eersten in het bos. Het is nu wel veel drukker”, merkt Braam op.

Hij heeft gelijk. Op de parkeerplaats staan tegen half elf in de ochtend ruim vijftig auto’s. Wagens die vooral mannen en vrouwen in felgekleurde sportpakjes naar het bos hebben gebracht. Om te mountainbiken. Of hard te lopen. ,,Het is druk op de parkeerplaats, maar in het bos merk je er weinig van”, vertelt Brinks. ,,Het verspreidt zich goed.”

Moeilijk hoeft het niet te zijn

Brinks en Braam laten bewust ruimte tussen hen in zitten terwijl ze rusten. De mannen zeggen er bewust mee bezig te zijn. ,,Een van de jongens die normaal gesproken met ons mee fietst, is thuisgebleven. Hij had een klein kuchje. Verstandige keuze.”

Het past helemaal in het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. ,,Wij voelen ons goed. En houden goed afstand.”

De mannen hebben ook de verhalen gehoord uit de rest van het land. Overvolle stranden en parken. Op elkaar gepakte mensen op de markt. De waarschuwingen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met de oproep niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan. Omdat de bossen worden overspoeld. ,,Ja bijzonder. Daar is hier geen sprake van”, zegt Brinks.

loading

Braam knikt even naar de lege ruimte tussen hem en zijn fietsmaat. ,,Zo moeilijk hoeft het niet te zijn”, zegt hij niet wetende dat een uur en een kwartier later de Nederlandse overheid een NL Alert verspreidt onder miljoenen Nederlanders. Met een oproep om thuis te blijven. En anders toch zeker afstand te waren. ‘Samen tegen corona’, staat in het bericht.

Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Het is een houding die we veel tegenkomen dit weekend. Ja, natuurlijk. Niet iedereen zal zich exact houden aan de regel van de overheid om afstand te houden. Maar de mensen die in de bossen bij Gasselte, Gieten, Drouwen en Dwingeloo vertoeven deze zaterdag en zondag lijken zich aardig bewust van die regel. Sterker, ze zeggen er gewoon mee bezig te zijn. Maar voelen ook de drang om toch een frisse neus te halen. Nu het nog kan, voordat het land echt op slot gaat.

Afstand genomen

In Drenthe is er natuurlijk de ruimte. En die pakt iedereen ook. Bij het Dwingelderveld bij Dwingeloo staan - net zoals elders - best veel auto’s op de parkeerplaatsen. Maar in het bos is zo veel ruimte dat je het idee hebt op jezelf te lopen. En komt er dan een keer een passant langs, wordt er overduidelijk afstand genomen.

loading

Mariska Kinds (27) uit Borger is zaterdag aan het hardlopen in het bos met een vriendin. ,,Over smalle paadjes. We zijn zo’n tien mensen tegengekomen. Je merk wel dat iedereen nu echt aan de kant gaat. Van de paden af, zeg maar. Dat is anders niet zo.” Een aparte gewaarwording dat mensen zelfs in het bos wijken tot de ‘veilige afstand’. ,,Ja, wel apart. Goed ook wel hoor.”

Martijn Harms, boswachter bij Staatsbosbeheer in Drenthe, zit deze zondag zelf thuis. Maar zaterdag was ook hij wel even in de bossen. ,,Bij Exloo op het Molenveld. Daar zag ik wel dat er best veel auto’s stonden, maar dat heeft niet tot problemen geleid. Mensen waaieren wel uit.”

Een momentopname

Ook Harms kent de oproep van Natuurmonumenten om vooral niet naar het bos te gaan. Dat is ook het allerbeste, zegt hij. Mensen moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken. En dat gebeurt in de Drentse bossen tot dusver ook wel. ,,Het is nu sowieso het beste om thuis te blijven, maar de mensen die bij ons nu in de bossen zijn houden zich goed aan de regels heb ik het idee.”

Het is ook een momentopname. Want de markt van Groningen was zaterdag best rustig. Maar kon iedereen zich houden aan die anderhalve meter-regel? Nou, nee. Er waren momenten dat je te dicht bij iemand anders kwam. De politie Noord-Nederland laat weten dat agenten ook echt de straat op gaan om mensen aan te spreken als ze te dicht bij elkaar staan. En dat gebeurt ook wel. Zo roept wijkagent Anne Eggen ouders van Hoogkerk op om hun kinderen te informeren over het coronavirus. ‘Jongeren lijken zich niet bewust en houden geen rekening met besmetting en verspreiding van het coronavirus. Informeer uw kind over de risico’s’.

loading

Bij het Hoornsemeer - op de grens met Drenthe - waren honderden wandelaars. Maar niemand liep hand in hand. En mensen die een praatje met elkaar wilden maken zeiden vaak ‘zullen we 1,5 meter afstand houden?’

Hetzelfde beeld in de Strubben Kniphorstbosch (omgeving Annen, Anloo en Schipborg). Ja, het is drukker dan normaal in de natuur. Maar wandelaars houden voldoende afstand. Met uitzondering van stelletjes en gezinnen met kinderen. Die overigens dan wel weer keurig afstand houden van anderen.

menu