De Emmer PVV heeft op het nippertje een invorderingsprocedure van de gemeente Emmen voorkomen. Vlak voor de jaarwisseling heeft de partij in drie etappes een voorschot van 4694 euro en 92 cent teruggestort.

Het geld werd eerder door de gemeente op de rekening van de PVV gezet als voorschot op de fractievergoeding voor het jaar 2019. Partijen in de gemeenteraad krijgen elk jaar zo’n vergoeding om er onder meer ondersteuning, scholing en training van te kunnen betalen.

Zij moeten het jaar daarop wel verantwoorden waar ze dit geld aan hebben uitgegeven. De PVV kondigde meermaals aan hiermee voor de dag te komen, maar blijkt dit nu toch niet te doen. In plaats daarvan is het volledige bedrag voor 2019 kort voor de laatste jaarwisseling teruggestort. Op 30 december kwam twee keer 2000 euro binnen op de rekening van de gemeente en op oudejaarsdag volgde de resterende 694 euro en 92 cent.

Irritaties in het Emmer gemeentehuis

De manier waarop de PVV omgaat met het fenomeen fractievergoedingen zorgt al tijden voor irritaties in het gemeentehuis. Het is nu al het tweede jaar op rij dat de partij termijnen wat betreft de verantwoording aan de laars lapt en pas na dreiging met een incassoprocedure het volledig uitgekeerde bedrag teruggeeft. De partij had voor 1 maart 2020 uitleg moeten geven over de besteding van de vergoeding van 2019. Alle partijen deden dit keurig op tijd, behalve de PVV. De accountant van de gemeente kon hierdoor zijn klus niet afronden.

De PVV is door burgemeester Eric van Oosterhout al eens in een persoonlijk gesprek op haar verantwoordelijkheden gewezen als het gaat om procedures bij fractievergoedingen. Het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld en zeker van raadsleden mag worden verwacht dat zij zich aan de regels houden.

PVV: het is geregeld en verder dit keer geen commentaar

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2020 vroegen de raadsleden Auke Oldenbeuving (CDA) en Karel Eggen (D66) bij de behandeling van de belastingverordening de PVV om opheldering. De partij reageerde geïrriteerd en kondigde aan dat alles rond de fractievergoeding voor de jaarwisseling in orde zou komen.

,,Dat is ook gebeurd’’, is alles wat PVV-voorman Edwin Rixtum er maandag over kwijt wil. Toen deze krant eerder vragen stelde over het uitblijven van tekst en uitleg over de vergoeding over 2018, liet de PVV weten dat zij het zo druk had gehad met interne perikelen dat het terugstorten van de vergoeding erbij inschoot. In 2018 viel er volgens Rixtum voor de PVV niets te verantwoorden, omdat er niets van het budget was opgemaakt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe