PVV draagt oplossing aan voor Eurochamp-dossier

De PVV in het Drentse parlement ziet in een brief van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een oplossing voor de Eurochamp-affaire.

In de brief van 29 april, de ‘circulaire geheimhoudingsregeling’, raadt Plasterk Statenleden, gedeputeerden en de commissaris van de Koning aan een lijst bij te gaan houden van stukken die nog geheim zijn.

,,In een besloten vergadering kan dan periodiek getoetst worden of geheimhouding nog steeds noodzakelijk is’’, schrijft de minister. ,,De geheimhouding rust op de stukken zolang zij niet wordt opgeheven. Het is niet altijd nodig dat de geheimhouding blijft voortduren.’’

De brief van Plasterk is destijds gericht aan alle lokale en provinciale besturen in Nederland. Echter, volgens Nico Uppelschoten, fractievoorzitter van de PVV in Drenthe, is de inhoud van toepassing op het dossier Eurochamp. Uppelschoten zou graag zien dat het provinciebestuur een datum vaststelt voor het openbaar maken van het dossier.

Onderzoekscommissie

Een vertrouwelijk rapport over fraude bij gehandicaptensport-organisatie Eurochamp werd in 2008 gelekt naar Dagblad van het Noorden. Onderzoeken moesten blootleggen wie hier voor verantwoordelijk is geweest. Een onderzoekscommissie van Statenleden sprak vertrouwelijk met betrokkenen, waaronder ambtenaren van het provinciehuis. De affaire leidde vooral tot verziekte relaties tussen coalitie en oppositie en grote spanningen tussen coalitiepartijen VVD en PvdA.

Documenten uit dit dossier zijn geheim en de toenmalige commissieleden mogen nog altijd niet vrijuit over de kwestie spreken.

Geheimhouding opheffen

Eind augustus schreven ze een brief aan Provinciale Staten waarin ze kenbaar maakten dat wat hen betreft de geheimhouding kan worden opgeheven. Ook die brief wil de PVV, zo zal woensdag tijdens de Statenvergadering het voorstel zijn, op de agenda zetten van een van de komende vergaderingen.

,,Het heeft nu allemaal lang genoeg geduurd’’, vindt Uppelschoten. ,,Het is tijd dat we met elkaar eens goed bespreken hoe we dit dossier afhandelen. En de brief van Plasterk biedt mogelijkheden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.