PVV-raadslid Tom Kuilder (38) van de gemeenteraad in Emmen is door de politierechter in Assen veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur voor stalking van zijn ex-vriendin Patricia Pol. De vrouw is een voormalig raadslid van de PVV in Almelo.

Pol, die nu voor de partij Forum Rechts in de raad van Almelo zit, heeft ongeveer vier tot vijf maanden een liefdesrelatie gehad met de Emmenaar. Nadat zij 10 oktober 2019 de relatie verbrak, heeft hij haar met tussenpozen tot 14 maart veel berichten gestuurd via WhatsApp, Messenger, SMS en via mail.

,,Ik wil het niet goed praten, maar zo functioneerde onze relatie”, verklaarde Kuilder. ,,We hadden wel vaker ruzie. Na een tijdje kwam het meestal weer goed. Het was een beetje toxische wisselwerking, dan blokkeerde zij mij, dan blokkeerde ik haar. Ik heb dat patroon doorgezet, naar mijn idee niet op een obsessieve manier. Achteraf had ik het niet moeten doen.” Kuilder gaf aan dat hij vindt dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan stalking.

‘Ellenlange berichten vol vernederingen’

De vrouw vroeg 2000 euro schadevergoeding. ,,Een half jaar viel hij me lastig met ellenlange berichten vol vernederingen en zijn seksuele behoeften”, zei Pol in haar slachtofferverklaring. ,,Hij wist dat ik dat niet wilde. Als PVV-politicus vindt hij dat stalking bovendien zwaar bestraft moet worden. Niets liet hem ervan weerhouden mij lastig te vallen. Ik voelde mij steeds onveiliger. Ook omdat hij altijd een mes bij zich had. Ik sliep heel slecht. Ik heb zelf gezien hoe onberekenbaar hij kan zijn. Hij heeft zoveel oude wonden opengereten dat ik er een emotioneel wrak van werd.”

Pol zei dat zij Kuilder ziet als een tikkende tijdbom. Het Emmer raadslid noemde het karaktermoord en zei dat veel van wat zij zegt niet klopt. De officier van justitie vindt hem schuldig aan stalking. ,,Hij is te ver gegaan. Hij had gewoon moeten stoppen.” De officier eiste een werkstraf van vijftig uur.

Advocaat: aangifte onbetrouwbaar

Advocaat Wilke Koopmans vindt dat geen sprake was van stalking. De advocaat noemde de aangifte van de vrouw onbetrouwbaar. ,,De politie heeft de betrouwbaarheid van haar verklaringen niet getoetst.” Zij pleitte voor vrijspraak.

Kuilder zei in zijn laatste woord dat haar verklaringen barstensvol met onwaarheden zitten. ,,Ik word afgeschilderd als een of ander roofdier die op de loer heeft gelegen om haar het leven zuur te maken. Ik ben er niet trots op. Maar het gaat veel te ver om dit als stalking te betitelen.”

Grens overschreden

De politierechter ziet dat anders en vindt dat hij een grens heeft overschreden door ,,38 dagen achter elkaar een bombardement aan berichten naar zijn ex te sturen.” Kuilder gebruikte volgens de rechter verschillende sociale media om toch het contact af te dwingen. ,,Het was duidelijk, en had hem duidelijk moeten zijn, dat zij dat niet wilde.” De rechter vindt haar aangifte betrouwbaar en Kuilder schuldig aan stalking. Naast de werkstraf moet hij het slachtoffer 1500 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe