Paardencrash zet Klijndijk op scherp

Arna Zwiers roept heel Klijndijk op donderdag de raadsvergadering van Borger-Odoorn bij te wonen. Zij gaat daar de barricades op.

Zwiers wil de raad nog één keer waarschuwen voor de keuze op de nieuwe aansluiting op de N34 bij Klijndijk. Zij vreest dat door toenemend verkeer de veiligheid op doorgaande wegen nog verder onder druk komt te staan.

 Dit weekend luidde ze de noodklok via een flyer die bij vierhonderd huishoudens in de bus rolde. Het zoveelste incident dat vorige donderdagavond pal voor haar woning aan de Hoofdweg plaatshad, was de druppel die bij haar de emmer deed overlopen.

‘Het had veel erger kunnen aflopen’

Vier auto’s kwamen op de weg in botsing met twee paarden die waren uitgebroken uit een weide. Eén paard werd in de naburige dierenartsenkliniek geopereerd en lijkt voorspoedig te herstellen, het andere kwam met de schrik vrij. Verder bleef het bij blikschade. ,,Maar het had allemaal veel erger kunnen aflopen”, zegt Zwiers.

Volgens haar is de verkeersdrempel die op een steenworp afstand van haar woning bij de komgrens van het dorp ligt, geen enkel beletsel voor automobilisten om het gaspedaal diep in te trappen. Een man uit Odoorn kwam er om het leven toen hij met zijn auto op een boom botste.

Wanhoopsoffensief

De actie van Arna Zwiers is een wanhoopsoffensief. Op 16 november zag ze hoe twee plaatsgenoten voor die zelfde raad vurig pleitten voor een nieuw knooppunt bij de huidige afslag Emmen-Noord en hoe de raad, Kees Vos van de PvdA uitgezonderd, het voor kennisgeving aannam. Onthutsend, zo beleefde ze dat.

,,Ik ben geschrokken van de arrogantie die de raad uitstraalt. We worden in de zeik genomen, murw gemaakt. Zo voelt het. Niemand, behalve Kees Vos, die een serieuze vraag stelt. Ik moet het eerste zinnige argument om te kiezen voor de variant Slenerweg nog steeds horen. Of ik mij illusies maak? Nauwelijks, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen.”

Discussie

Wethouder Buijtelaar – zelf woonachtig in Klijndijk – erkent dat er te hard gereden wordt in het dorp. ,,Ik erger me er ook rot aan. Het is goed dat we op basis van een recent verkeersonderzoek met z’n allen de discussie aangaan, maar we moeten wel een goede afweging maken. In het verleden zijn ook wel eens bultjes en vernauwingen aangebracht die dan later moesten worden verwijderd.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.