Paardenmarkt Zuidlaren verhuist naar Zuiderbrink bij synagoge

De nieuwe locatie van de paardenmarkt. Rechts burgemeester Thijsen. FOTO DVHN

De paardenmarkt tijdens de Zuidlaardermarkt krijgt een nieuwe locatie: de Zuiderbrink bij de synagoge. Dat plan heeft burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo donderdag bekend gemaakt.

Thijsen benadrukt dat de gemeenteraad het plan nog moet goedkeuren. Hij wil tegemoetkomen aan bezwaren van dierenwelzijnsorganisaties en de Tweede Kamer. Die vinden dat de paardenmarkt nu te dicht bij de kermis is.

Veiliger

De verplaatsing is ongeveer 100 meter. Dat is niet veel, maar Thijsen stelt dat de nieuw locatie ook beter te beveiligen en te controleren is. Er zullen hekken om het terrein komen te staan. Tijdens de aanvoer van de paarden kan er geen publiek meer aanwezig zijn.

Onder vuur

De paardenmarkten in Nederland liggen al geruime tijd onder vuur van dierenwelzijnsorganisaties. Die noemen de markten stressvol en er zouden veel misstanden zijn. De kritiek is overgenomen door een aantal fracties in de Tweede Kamer en staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) heeft gezegd dat er veranderingen moeten komen.

,,Wij willen dat de paardenmarkt nog 800 jaar blijft bestaan. Dat kan alleen als we de dierenwelzijn waarborgen. We gaan dit elk jaar een stukje verder verbeteren'', zegt Thijsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Zuidlaardermarkt