Paardenmarkten kruipen uit het dal

Goed nieuws voor de Zuidlaardermarkt. De aanvoercijfers van de grote paardenmarkten in ons land gaan weer omhoog.

Elst, Zuidlaren en Hedel zijn de drie grootste paardenmarkten in ons land. De laatste twee jaar gaat het de goede kant op met de aanvoer.

Op de Elster Paardenmarkt vorige maand stonden 1320 paarden en pony’s, ruim honderd meer dan vorig jaar. Zuidlaren hoopt dinsdag boven de 1754 stuks van vorig jaar uit te komen. Het aanvoercijfer van 2017 lag in Zuidlaren liefst 500 boven dat van 2016.

,,We schrokken er zelf van.”, zegt marktmeester Jaap Mellema.

Paardencrisis voorbij

Vorig jaar repte Zuidlaren al dat de paardencrisis voorbij was, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Nu Elst goed scoort en de Rodermarkt (de tweede paardenmarkt in het Noorden) vorige maand ook een stijgend aanvoercijfer liet zien, lijken de paardenmarkten de dip te boven.

Mellema: ,,Het is wat de handelaren nog in huis hebben en kwijt willen. We hopen dinsdag weer op 1700 paarden, maar het kunnen er net zo goed 1200 worden.”

Hedel

Voorzitter August van den Anker van de paardenmarkt in Hedel verklaart de stijgende aanvoer doordat er de afgelopen twee jaar meer dekkingen zijn geweest.

,,Daarvoor waren er te veel paarden in de recreatieve sector. Toen zijn er minder dekkingen geweest. Er was een hype in het houden van een paard, maar mensen kwamen er achter dat dat nogal wat geld kost. Nu zijn de verhoudingen weer genormaliseerd.”

Van der Akker weet niet hoe de aanvoeruitschieter van 500 paarden meer in Zuidlaren van vorig jaar tot stand is gekomen. ,,Dat is een gigantische toename. Voor mij onverklaarbaar.”

Elster Paardenmarkt

Voorzitter Johan Huitink van de Elster Paardenmarkt denkt dat ook paardenliefhebbers door de economische opleving meer te besteden hebben.

,,Het paardje wat een paar jaar geleden niet gedekt werd, wordt nu wel weer gedekt. Dat levert meer veulens op.”

Elst deed vorige maand een proef met het controleren van paardenchips met zogeheten chiplezers.

Nieuwe regelgeving

Huitink: ,,We liepen daarmee vooruit op de nieuwe regelgeving die eraan komt. De historie van paarden en met name van hun eigenaren is nu niet goed geregistreerd. De proef is ons goed bevallen. Tien paarden hadden geen chip, die kwamen de markt niet op.”

,,De doorstroming bij de ingangen verliep door het uitlezen van de chips eerst wel traag. Maar dat had een geleidelijke doorstroming naar de dierenartsen even verderop tot gevolg. Die kregen meer tijd om de paarden te controleren.”

Zuidlaren controleert dinsdag de chips niet bij de ingangen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.