Pamflet neemt gedeputeerde Stelpstra op de korrel

Hij wil best met tegenstanders van de gaswinning in Wapse praten. Maar het door hen verspreide pamflet gaat gedeputeerde Tjisse Stelpstra veel te ver.

Onbekenden hebben de afgelopen dagen in Wapse huis-aan-huis een pamflet bezorgd waarin gesuggereerd wordt dat Stelpstra de bevolking van het dorp heeft ‘verkocht’ ten gunste van de aardgaswinning. Onderaan het pamflet zijn een foto van de gedeputeerde en zijn privételefoonnummer afgedrukt, met daarbij de oproep hem te bellen over zijn rol bij de gaswinning.

Vermilion

Het Canadese Vermilion wint sinds kort aardgas in de buurt van Wapse. Het bedrijf beweerde tot nog toe dat de effecten daarvan op de bodem amper noemenswaardig zijn. Er zullen zich geen bevingen voordoen, aldus Vermilion, maar een kleine bodemdaling is niet uitgesloten. Een paar weken terug werd echter duidelijk dat het bedrijf de productie wil versnellen, tot drie keer het huidige volume gas per dag.

Vermilion heeft het ministerie van economische zaken gevraagd om een aanpassing van de winningsvergunning die het bedrijf eerder kreeg. Onduidelijk is wat de gevolgen van deze hogere dagproductie zijn voor de bodem. Dorpsbewoners moesten de plannen uit een artikel in deze krant vernemen. Daags erna klaagde Stelpstra (ChristenUnie) dat ook hij eerder niet door Vermilion op de hoogte was gebracht van de gewenste productieverhoging.

Huichelaar

Het huis-aan-huis bezorgde pamflet zet de gedeputeerde weg als een huichelaar. ‘Gedeputeerde Stelpstra huilt mee in de media. Maar zoals hij vaker doet, heeft hij in de achterkamertjes er een stuk minder moeite mee dat uw woon- en leefomgeving drastisch gaat veranderen’, luidt het.

Via zijn woordvoerster laat de gedeputeerde weten dat hij ‘graag’ met de actievoerders in gesprek gaat. ,,Maar dat wordt moeilijk zo lang ze zich niet bekend maken. Zijn privénummer is op zich niet geheim, het staat in het telefoonboek. Maar op een actie als deze zit hij niet te wachten.” Ze voegt er aan toe dat Wapsenaren die vragen hebben over de gaswinning te allen tijde met de provincie kunnen bellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.