Pand Rabobank Emmer-Compascuum tegen de vlakte

Er zit schot in de plannen voor de bouw van een gezondheidscentrum op de voormalige plek van de Rabobank in Emmer-Compascuum.

Initiatiefnemer ZTH Beheer heeft op ambtelijk niveau overeenstemming bereikt met de gemeente Emmen. Ook financieel gezien lijken er geen belemmeringen meer te zijn. ,,De vergunningaanvragen gaan binnenkort de deur uit’’, zegt Harold Zwart van ZTH Beheer. Op zijn vroegst kan rond de zomer van 2017 met de nieuwbouw worden begonnen. In het pand komen in ieder geval een huisartsenpraktijk, een vestiging van Benu Apotheek (voorheen Mediq) en een thuiszorgorganisatie. Gekeken wordt of daar ook nog een opticien aan kan worden toegevoegd.

Te optimistisch

De plannen kwamen in oktober 2014 voor het eerst naar buiten. Toen werd er vanuit gegaan dat de klus binnen twee jaar geklaard zou zijn. ,,Dat was achteraf gezien te optimistisch’’, zegt Zwart, die als diagnostisch fysiotherapeut werkzaam is in de huisartsenpraktijk Emmer-Compascuum, ook wel HAPEC genoemd. In deze praktijk, die de zorg heeft voor bijna zesduizend patiënten, werkt ook huisarts Bert Jan ten Hoor. Hij is samen met Harold Zwart eigenaar van ZTH Beheer, de partij die het gezondheidscentrum gaat realiseren.

De huisartsenpraktijk is nu nog gevestigd in een aantal units aan de Kwartel. Bij de zoektocht naar een permanente locatie kwam enkele jaren geleden het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Spil in beeld. Aanvankelijk dacht ZTH Beheer eraan om het bankgebouw te laten staan en daarop een extra verdieping te bouwen. Bouwtechnisch bleek dit niet haalbaar. Daarom werd gekozen om een compleet nieuw pand met twee bouwlagen uit de grond te stampen. Voor dit kan gebeuren, moet het oude bankgebouw tegen de vlakte en dient er te worden geheid.

‘De bank heeft drie maanden de tijd om pinautomaat te verplaatsen’

Met de Rabobank bereikten de initiatiefnemers al eerder overeenstemming. De overdracht van het gebouw moet nog wel plaatsvinden. Het bankgebouw, dat sinds begin 2014 leegstaat, beschikt nog over een geldautomaat. Die automaat gaat naar een andere plek in het dorp. ,,De Rabobank heeft na het afronden van de deal drie maanden de tijd om de pinautomaat weg te halen en op een andere plek te plaatsen. De sloop van het bankgebouw gebeurt dus zeker niet meer dit jaar’’, verduidelijkt Zwart. Hij houdt rekening met een bouwtijd van een maand of zeven.

Het is niet de eerste keer dat op de plek van een Rabobank in de gemeente Emmen een gezondheidscentrum verrijst. In Nieuw-Amsterdam gebeurde dit eerder ook. Daar bleef het oude bankgebouw wel intact. In Dalen wordt een voormalig kantoor van de Rabobank gebruikt door praktijken voor fysiotherapie en osteopathie, een logopedist, een ergotherapeut en een podotherapeut. In de avonduren wordt het pand nog gebruikt voor yogalessen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.