Pand Trias in Vries in beeld voor bibliotheek

Het pand van welzijnsstichting Trias is nadrukkelijk in beeld voor de huisvesting van de bibliotheek in Vries. Maar er moet wel geld voor op tafel komen.

Dit zegt Lammy van der Tuuk van de Stichting Openbare Bibliotheek Tynaarlo. Ze is blij dat de gemeenteraad deze week heeft besloten de bezuinigingen op de bibliotheek een jaar op te schorten. Vooral in Vries is deze kwestie van belang, want nu is er iets meer tijd om na te denken over een geschikt onderkomen voor het bibliotheekfiliaal in het dorp.

Duurder

De huur van het huidige pand aan het Raadhuisplein was al per 1 juni opgezegd, maar is vanwege alle discussies over de toekomst van de bibliotheken verlengd tot 1 september. Op tafel lag het plan om de bibliotheek in het gemeentehuis te vestigen. Van der Tuuk geeft er echter de voorkeur aan de bibliotheek onder te brengen bij Trias. ,,Voor inwoners van Vries ligt dit pand centraler. Dat is echter wel duurder.’’

Subsidie gehalveerd

In de motie van de gemeenteraad staat ook dat er een ordentelijke huisvesting moet komen voor de bibliotheek in Vries. Fractieleider Gezinus Pieters van de VVD noemde daarbij ook het pand van Trias, nadat fractieleider Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo hier eerder al voor had gepleit. Het probleem blijft volgens Van der Tuuk dat de gemeenteraad drie volwaardige bibliotheekvoorzieningen wil overhouden in de gemeente, maar tegelijkertijd de subsidie halveert. Daar komt nog bij dat de provincie niet meer aan de overhead meebetaalt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.