Paniek binnen islamitische gemeenschap om corona: 'Begraafplaats Zuidlaren moet deze week nog open'

Stichting Bibin wil de begraafhof Lits-de-Fenix in Zuidlaren kopen. Hier moet vervolgens de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa komen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Stichting Bibin doet er alles aan om nog deze week een islamitische begraafplaats in Zuidlaren te openen. Doordat landen als Turkije en Marokko als gevolg van het coronavirus het luchtruim sluiten, kunnen Nederlandse moslims daar niet langer begraven worden.

„Er heerst grote paniek en chaos in de islamitische gemeenschap”, zegt Bibin-voorzitter Hamed Amrino. „Toen bekend werd dat vanuit Nederland geen vluchten meer naar Marokko en Turkije mogen, krijgen wij van alle kanten telefoontjes van families die ten einde raad zijn. Een aantal overledenen die op Schiphol lagen om naar Marokko te vliegen, zijn daar halsoverkop weggehaald en naar uitvaartcentra gebracht.”

Extra geld ophalen

Een groot deel van de in Nederland overleden moslims wordt nog begraven in het land waar zijzelf of hun ouders geboren zijn. Deels omdat mensen dat graag willen, maar ook omdat islamitische begraafplaatsen (met de noodzakelijke eeuwige grafrust) zeer schaars zijn in Nederland.

Bibin probeert al jaren een netwerk van islamitische begraafplaatsen te realiseren en is hard op weg om een perceel in Zuidlaren aan te kopen. Door de chaotische omstandigheden rondom de corona-uitbraak is het nóg belangrijker dat dit zo snel mogelijk lukt, zegt Amrino.

„De overledenen die nu in mortuaria liggen, kunnen eigenlijk nergens heen. Hoeveel dat er op dit moment zijn weet ik niet precies. Wel hoorde ik zojuist nog over een overleden kindje waarvan de familie nu niet weet wat te doen. Het kost veel geld om een overledene in een koelcel te houden, vandaar dat we al extra geld ophalen voor de families die daar nu mee te maken hebben.”

Zo snel mogelijk perceel aankopen

Bibin en de islamitische gemeenschap willen zo snel mogelijk een oplossing vinden voor het probleem. Zelfs diplomaten en consulaten hebben al contact gezocht met de stichting, zegt Amrino. „Aan alle kanten wordt aan ons getrokken op dit moment. We kregen al de vraag van families wat we zouden kunnen als we nog dit weekend het laatste gedeelte van de 400.000 euro bij elkaar krijgen om het perceel in Zuidlaren te kunnen kopen.”

Een idee dat volgens de voorzitter best reëel is. „Er komen ineens ontzettend veel donaties binnen. Steeds kleine bedragen, maar iedere euro telt. Als het zo doorgaat, kunnen we inderdaad deze week al tot de koop overgaan.”

Maandag gaat Amrino de notaris en makelaar bellen om alles alvast in orde te maken. „Zodra het bedrag in zijn geheel binnen is, kunnen we dan zo snel mogelijk de documenten ondertekenen. Ondertussen probeer ik contact te zoeken met de eigenaar, om te kijken of het voor hem ook gaat lukken om mee te werken.”

menu