Papieren parkeervergunning terug in Assen voor digibeten

De papieren parkeervergunning keert toch terug in Assen. Maar alleen voor mensen die absoluut niet met het nieuwe digitale systeem overweg kunnen.

Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) komt daarmee terug op haar eerder uitgesproken nee om naast de digitale ook de papieren vergunning in stand te houden. Vanuit de gemeenteraad was daarop aangedrongen. ,,We willen maatwerk leveren en ik heb op mijn spreekuur toch wel een aantal mensen gehad die niet met een computer overweg kunnen en zich grote zorgen maken. Ik kan me voorstellen dat het hen hoog zit. Vandaar toch deze handreiking’’, aldus de wethouder.

Verwarring

De papieren parkeervergunning in de Drentse hoofdstad maakt plaats voor een digitale uitvoering. Die aankondiging zorgde begin oktober voor veel verwarring voor de bewoners van de vergunningsplichtige zones in en rond het centrum. Niet alleen bij digibeten, maar ook bij mensen die dagelijks een zorgverlener over de vloer krijgen. Met het verdwijnen van de bezoekerspas moeten de inwoners het kenteken van de bezoeker(s) telkens opnieuw aanmelden. Dit kan tot een maximum van 400 uur.

De gemeente onderkende dat dit wel erg veel gedoe is. Zorgverleners die actief zijn in de vergunningszone wordt daarom gratis een eigen parkeervergunning verstrekt. Ook instellingen voor professionele zorg kunnen een vergunning aanvragen voor medewerkers die in het gebied actief zijn.

Mensen die niet met een iPad, computer of mobiele telefoon overweg kunnen, hebben de mogelijkheid om telefonisch kentekens aan en af te melden. Daarmee was alle kou nog niet uit de lucht, zo bleek de wethouder gezien alle klachten.

Beoordelen

Mensen die een papieren parkeerkaart willen, moeten zich melden op het gemeentehuis. Dan wordt beoordeeld of zij daadwerkelijk voor de papieren versie in aanmerking komen. Welke criteria aan de beoordeling ten grondslag liggen, kan de wethouder niet zeggen.

Vlieg verwacht geen stormloop op de papieren kaart. ,,We hebben voor digitalisering gekozen omdat dit ook een groot aantal voordelen heeft. Je kunt bijvoorbeeld ook gelijktijdig tien bezoekers aanmelden. Daarvoor hoef je geen parkeerkaarten te verzamelen bij de buren.’’ Dat de digitalisering in strijd is met de regels voor de persoonsbescherming ontkent Vlieg. ,,Wij kunnen niet bij de gegevens en de parkeerwachters zien alleen via een rood of groen lichtje of het kenteken is aangemeld. De privacy is absoluut gewaarborgd.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.