Parachutisten uit 1945 keren terug naar Zuidlaren

Het is waarschijnlijk de allerlaatste keer dat het kan. Twee parachutisten die in 1945 boven Zuidlaren zijn gedropt, keren komend weekeinde terug naar het dorp.

Het betreft de Fransmannen Marc Loi en Maurice le Noury, beiden 95 jaar. De groep parachutisten waarvan ze deel uit maakten, speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van Zuidlaren van de Duitse bezetters.

Operatie Amherst

De parachutisten namen deel aan de operatie Amherst. Dat was de codenaam voor de actie waarbij in totaal 700 parachutisten boven Drenthe werden los gelaten. Doel was allerlei verkeersknooppunten veilig te stellen, zodat de Canadese grondtroepen naar Groningen konden oprukken. Hierbij zijn 33 parachutisten om het leven gekomen.

Bij Zuidlaren zijn twee groepen met elk 15 Franse parachutisten gedropt. Het duurde nog tot 13 april tot ze versterking kregen van grondtroepen. Een van de groepen moest het op de Lageweg opnemen tegen een Duitse legereenheid van 300 man. Op 9 april kwam hierbij Paul Duquesne, 25 jaar oud, om het leven. Hij was de enige geallieerde militair die bij Zuidlaren om het leven is gekomen. Bijzonder is dat zijn jongere broer Michel (nu 92) zondagmorgen een monument voor Paul onthult. Daarna begint een mock-battle waarbij figuranten het gevecht op historisch verantwoorde wijze zullen naspelen. Vervolgens is er nog een defilé met historische legervoertuigen.

Vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend

Het verhaal over de Franse parachutisten is vaak verteld, en het is niet de eerste keer dat in Drenthe de bevrijding op deze manier wordt herdacht. Twee jaar geleden vond een dergelijk festival in Westerbork plaats. Hetzelfde jaar is ook de bevrijding van de stad Groningen op grootse wijze nagespeeld. ,,We wilden ook in Zuidlaren op deze manier stil staan bij de bevrijding en hebben daarom een jaar geleden de Stichting Amherst Zuidlaren opgericht’’, vertelt voorzitter Dennis Meijeringh van deze stichting. ,,We willen hiermee laten zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Daarom staan we komend weekend niet alleen stil bij de gebeurtenissen in 1945. Het gaat ook om na-oorlogse missies waarbij ‘onze jongens’ elders in de wereld aan vrede en vrijheid hebben bijgedragen.’’

Meteen na de oprichting van de stichting benaderde Meijeringh de gemeente Tynaarlo voor medewerking aan een groot bevrijdingsfestival in Zuidlaren. ,,Eerst gingen ze er van uit dat we dit in 2018 zouden gaan doen’’, blikt Meijeringh terug. ,,Maar ik zei dat we zo veel tijd niet hebben. We kunnen nu nog die twee veteranen naar Zuidlaren halen, het is met het oog op hun leeftijd maar zeer de vraag of dat volgend jaar nog lukt. Ze schrokken wel even bij de gemeente, maar ze hebben uiteindelijk alle medewerking verleend. Daar zijn we heel blij mee.’’

Belangrijke schakel

Zodoende keert Zuidlaren vanaf vrijdag drie dagen lang 72 jaar terug in de tijd. Zaterdag en zondag geeft het 44ste pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso spectaculaire demonstraties in het dorp. Het bataljon was tot 25 jaar geleden gelegerd in Zuidlaren en is in Libanon geweest. De militairen geven demonstraties met allerlei legervoertuigen en het publiek kan zelf aan allerlei oefeningen meedoen. Het krijgsgevangenenkamp bij Molen De Wachter wordt nagebouwd, op de parkeerplaats bij ’t Hof van Zuidlaren (het vroegere Sprookjeshof) komt een kampement met legervoertuigen uit 1945.

,,Zuidlaren was een belangrijke schakel bij de bevrijding van Noord-Nederland’’, weet Meijeringh. ,,Er waren hier veel Duitsers gelegerd. Dat hing samen met de aanwezigheid van de kazerne en Dennenoord. Tot september 1944 waren hier wel 3000 Duitsers. Na de Slag om Arnhem is een deel van hen naar het front gegaan. Maar Zuidlaren bleef een belangrijk bolwerk van de bezetters.’’

Voor het hele programma zie http://bevrijdingsfestivalamherst.nl/

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.