Normaal gesproken zouden mannen als Joost van der Beek (34) of Alex Andree (57) onderuitgezakt op de bank de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix (‘de hel van het noorden’) voor de tv hebben bekeken. Nu stoempen ze zelf maar over de kasteitjes.

,,Ik heb me in januari al ingeschreven”, zegt de 57-jarige Alex Andree uit Zutphen. Maar oke, hij zou ook zeker de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix op tv hebben gekeken.

Op de fietsendrager bungelt nog zijn wielrenfiets. Op de achterbank ligt een witte box, onder meer gevuld met twee biertjes, een medaille, een pastapakket en een boek van Servais Knaven (die Parijs-Roubaix ooit won). Andree staat nu met een kop koffie naast zijn auto die hij net bij het pick-up-point bij hotel Van der Valk in Assen heeft opgehaald. ,,Nee. Geen tv-kijken. Ja, ik ga zo lekker toeren door Drenthe.”

Andree is een van de honderden deelnemers aan de Gran Fondo Drenthe 2021. Die wielertoer wordt dit jaar compleet ‘corona-proof’ georganiseerd, meldt organisator Ed Hasselman. Buiten bij Van der Valk krijgen de deelnemers vanuit de auto - fietsen achterop - een witte box. Even verderop kunnen ze de koffie ophalen. ,,Ze krijgen eigenlijk koffie met een witte doos. Zonder koffie zou het namelijk een evenement zijn.”

Helse Drentse kasseienstroken

Deelnemers aan de Gran Fondo Drenthe konden dit weekend routes fietsen van 80, 115 en 170 kilometer. De route - twintig kilometer daarvan zouden ‘helse kasseienstroken’ zijn - leidt de fietsers langs plaatsen als Borger, Exloo, Odoorn, Schoonoord en Rolde.

,,Hartstikke leuk”, vertelt de Gelderse Andree die zich heeft ingeschreven voor de 115 kilometer. ,,Even een andere omgeving om te fietsen dan ik gewend ben.” Hij maakt zich nog wel een klein beetje zorgen. Normaal gesproken is de route van de Gran Fondo voor hen uitgezet. Maar nu moeten de deelnemers het helemaal zelf doen via de gpx. ,,Ik hoop dat het goed komt.”

Medaille van vorig jaar

Andree is blij dat hij mee kan doen. ,,Er wordt gelukkig weer wat georganiseerd en ik ben wielerfan.”

Wielerfan. Dat is de 34-jarige Joost van der Beek uit Wehe-den Hoorn ook. Hij fietst de 170 kilometer. ,,Anders had ik op de bank gezeten om Parijs-Roubaix te kijken. Het is misschien beter en leuker om zelf over de steentjes te knallen. En we krijgen na afloop een biertje uit de box.” Als hij die opent, ziet hij de medaille ook al liggen. Van der Beek schiet in de lach: ,,Een medaille uit 2020. Dit is nog van vorig jaar toen het door corona niet doorging.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe