Park Oikos in Ruinen gaat sluiten

Negen wolven, ezels, het varken, de drie uilen en de pauwen moeten ander onderdak zien te vinden. Park Oikos in Ruinen draait nog één seizoen en sluit daarna in oktober de deuren.

Oikos was pas nog in het nieuws vanwege de geboorte van twee zeldzame Hudson Bay- wolfjes die met de fles worden gevoed. Het echtpaar Frijmuth heeft het park negen jaar bestierd. Met de pasgeboren wolfjes gaat het goed. Ze trekken bovendien flink wat extra publiek uit het hele land.

Afgelopen weekend stond het nog vol met 160 mensen uit Rotterdam, Nijmegen en Emmeloord vertelt eigenaresse Jopie Frijmuth. Over een paar maanden gaan de dieren verhuizen naar andere parken in Oostenrijk en Frankrijk.

Moe

Het echtpaar Frijmuth stopt ermee. Frans Frijmuth: ,,We willen een beetje rust hebben. We zijn allebei 65 en zijn gewoon een beetje moe. Na negen jaar willen we ook wel eens wat anders. Dit is erg veel werk. We zijn zeven dagen per week open. Je kunt niet zomaar een dagje weg.’’

Het park trekt jaarlijks achtduizend tot tienduizend bezoekers. ,,Kijk wij zijn geen pretpark. Het is een kleine doelgroep die echt voor de natuur komt’’, zegt Frijmuth.

Vorig jaar kwam Oikos in het nieuws met het verdrietige lot van vijf pasgeboren Hudson Bay-wolfjes. De zeldzame club werd uit één moeder geboren, een absolute bijzonderheid voor een wolf in gevangenschap. Tegen de tijd dat de wolfjes uit het hol kropen, had een jaloerse tante de pups vermoord. Het is nooit duidelijk geworden wat er precies gebeurd is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.