Parkeren onder zonnepanelen bij TT Circuit

Zo komt het zonnepark eruit te zien. IMPRESSIE GROENLEVEN

Bij het TT Circuit gaat donderdag de eerste paal de grond in van de grote overkapping die op het parkeerterrein voor motoren moet verrijzen. Geen gewone overkapping, want er komen 21.000 zonnepanelen bovenop te liggen.

Waarom een zonnepark bij het TT Circuit?

Het TT Circuit werkt aan een duurzamer imago en bedacht samen met GroenLeven, een Heerenveens bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen, dat er een zonnepark moest komen. De parkeerplaats voor motoren is daar volgens GroenLeven uitermate geschikt voor. Vanwege de omvang, de ligging en het feit dat het terrein slecht een aantal dagen per jaar gebruikt wordt. ,,Hoe mooi is het dan om het terrein een dubbelfunctie te geven", zegt woordvoerder Bert Hendriks van GroenLeven.

Wie hebben er wat aan?

De opgewekte energie, in totaal zo'n 5,5 megawatt, wordt in eerste instantie gebruikt om het circuit van stroom te voorzien. Er wordt momenteel onderzocht of omwonenden straks ook stroom kunnen afnemen.

Wat maakt het project uniek?

Volgens GroenLeven is het project uniek vanwege de dubbelfunctie: stroom opwekken in combinatie met overdekt parkeren. ,,Daarnaast is het zo dat duurzaamheid nog een vrij onbekend begrip is in de motorsport", aldus Hendriks.

Wat gaat het kosten?

Over de exacte kosten van het project wil GroenLeven geen uitspraken doen. ,,Maar het gaat om ettele miljoenen euro's", zegt Hendriks. ABN AMRO, Drentse Energie Organisatie en Bovemij dragen bij aan de financiering. GroenLeven bouwt het park samen met Mannen van Staal uit Leeuwarden en Van der Wiel Infra & Milieu uit Drachten.

Wanneer is het zonnepark klaar?

De eerste paal gaat donderdag de grond in, maar dat is symbolisch. De werkzaamheden gingen eind vorige maand al van start, want het zonnepark moet voor aanvang van de komende TT op 27 juni klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu