Particulier windplan moet Emmen uit impasse halen

Emmen Een compleet nieuw windpark bij het lawaaisportcentrum Pottendijk bij Nieuw-Weerdinge moet de gemeente Emmen de helpende hand bieden.

Het gaat om een particulier initiatief van akkerbouwer J.H.J. Deddens uit Nieuw-Dordrecht, die veel grond in bezit heeft bij Nieuw-Weerdinge. Op een terrein aan de Pottendijk, omsloten door onder meer een motorcircuit en een kartbaan, wil Deddens onder de noemer Energiepark Pottendijk zes tot acht windmolens plaatsen met elk een vermogen van 4,2 megawatt, met een maximale tiphoogte van 149 meter. Bovendien komen de molens op minstens 1100 meter afstand van hun woningen, waarmee het plan voldoet aan de voorwaarden van de gemeente Emmen. Bovendien wil Deddens bij het project nog een zonneakker plaatsen met 3 megawatt aan vermogen.

Volgens wethouder René van der Weide, die gisteravond op het gemeentehuis de plannen ontvouwde aan de drie gebiedsplatforms Pottendijk, Zwartenbergerweg en N34, blijkt uit het initiatief dat het wel degelijk rendabel is om windmolens met een tiphoogte van maximaal 149 meter te bouwen. De oorspronkelijke initiatiefnemers Raedthuys en Yard zeggen dat dit onmogelijk is; zij willen op de drie locaties in de gemeente Emmen molens bouwen van zo’n 200 meter hoog. Daar zijn de meeste bewoners mordicus tegen.

Het lijkt erop dat de gemeente Emmen het plan van Deddens wil gebruiken als breekijzer naar de oorspronkelijke initiatiefnemers. Die zijn immers nog steeds nodig om Emmen aan de door de provincie Drenthe opgedragen opgave van 95,5 megawatt te voldoen. Zelfs in Pottendijk kan de gemeente het niet alleen af met het project van Deddens. De totale opgave van dat gebied omvat zo’n 50 megawatt. Dat betekent dat er nog minimaal vier windmolens in dit gebied bij moeten.

Raedthuys en Yard waren van plan in Emmen windmolens van 3 megawatt te plaatsen – dat komt neer op 32 windmolens bij de opgave van 95,5 megawatt. Maar nu er een initiatiefnemer is die molens met een vermogen van 4,2 megawatt denkt te kunnen plaatsen, kan dat het totaal aantal windturbines in Emmen naar beneden schroeven.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep die in Westenesch tegen windmolens langs de N34 strijdt, worden alle acties stilgezet tot volgende maand. ,,We gaan ervan uit dat we opnieuw met Raedthuys en Yard om tafel gaan.’’ Die twee schortten vorig najaar het overleg met gemeente en gebiedsplatforms op, omdat ze geen rendabel plan konden opzetten. Uit een onderzoek dat de gemeente Emmen eerder liet uitvoeren bleek het tegendeel, mits er genoegen werd genomen met een rendement van 9,6 procent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.