Partijen stoppen overleg over glasvezel Westerveld

Inwoners van Westerveld moeten op korte termijn niet rekenen op snel internet. De bij de aanleg van glasvezel betrokken partijen hebben hun overleg stopgezet.

In het buitengebied van Westerveld is internet uitgesproken traag. Westerveld op Glas (WOG), een burgerinitiatief, probeert al een aantal jaren een begin te maken met een glasvezelnetwerk in de gemeente. Voor een eerste fase heeft de stichting inmiddels ook al zo’n 400 abonnementen verkocht. Maar met de aanleg van glasvezel is een investering van vele miljoenen gemoeid. De provincie Drenthe, de gemeente Westerveld, energiebedrijf Rendo en een bank hebben in principe belangstelling de portemonnee te trekken.

Ander organisatiemodel

Maar eerder dit jaar bleek al dat deze potentiële financiers geen brood zien in het door WOG gekozen organisatiemodel. Afgesproken werd dat Rendo met een alternatief voorstel zou komen. Volgens Eric Olaf Brinkers van de stichting zou hij het Rendo-voorstel half juli toegestuurd krijgen. De inwoner van Havelte trof het pas vorige week op zijn deurmat.

‘Verder overleg zinloos’

Rendo wil zelf een nadrukkelijker rol bij de aanleg van glasvezel. Brinkers: ,,Het bedrijf wil zelf 40 procent van de aandelen. De gemeente zou ook 40 procent moeten krijgen. De inwoners van Westerveld komen in aanmerking voor de resterende 20 procent. Dat wijkt zo ver af van al onze uitgangspunten dat we dit voorstel hebben afgewezen. Verder overleg achten we zinloos.” Zelf wil WOG een organisatiemodel waarbij de inwoners van Westerveld een meerderheidsbelang hebben van 51 procent.

‘Financiële risico’s’

In een persverklaring liet de gemeente gisteren weten dat zij, maar ook de provincie en de bank, achter het organisatievoorstel van Rendo staan. ‘Er is verschil van mening met één partij, te weten WOG’. Aan het model van de stichting kleven volgens de gemeente ‘grote financiële risico’s’. Ook de continuïteit bij de aanleg van het glasvezelnetwerk is niet gediend bij dit privaat aandeelhouderschap, aldus de gemeente.

Alternatieve financier

Brinkers is ‘zwaar teleurgesteld’ en heeft er geen vertrouwen in dat WOG er nog uitkomt met de andere partijen. Maar hij zit niet helemaal bij de pakken neer. ,,De stichting is inmiddels in gesprek met een alternatieve financier. Dat ziet er op dit moment goed uit. Ik kan geen naam noemen, maar het is een telecombedrijf. Ik denk binnen een maand bekend te kunnen maken of we inderdaad met hen in zee kunnen.”

Niets concreet

Voorlopig duurt de patstelling voort. Concreet zicht op de aanleg van glasvezel, in een gemeente waar internet hier en daar tergend traag is, is er niet.

menu