Passagier GAE: Is dit wel een vliegveld? Het is zo rustig

In het kantoor van Groningen Airport Eelde wordt vergaderd over de toekomst van de luchthaven. In het restaurant wachten de passagiers.

Zul je net zien. Vergaderen de aandeelhouders van Groningen Airport Eelde over de toekomst van het vliegveld, heeft de Nordicavlucht uit Kopenhagen vertraging. Door de mist week het toestel uit naar Münster in Duitsland. Pure pech.

Het luchthavenrestaurant in Eelde zit aardig vol. Er is gemor. Om half tien ’s morgens zou het vliegtuig uit Kopenhagen landen om even later door te vliegen maar München.

Maar om half een is het Nordicatoestel er nog niet. Het heeft een uurtje boven Eelde rond gecirkeld, hopen op beter landingsweer maar tevergeefs. Daarna vloog het door naar Münster.

Zus

,,Het vliegtuig vertrekt zo weer vanuit Münster”, zegt Akkelien de Jong uit Heerenveen. Haar zus zit in het vliegtuig en ze heeft vanaf de tafel in restaurant Bites & Flights voortdurend app-contact met haar. ,,Ze woont in Denemarken en komt als verrassing op de verjaardag van mijn moeder.”

Vliegen van Eelde naar Kopenhagen en andersom kan na 29 december niet meer. Nordica stopt dan met de vluchten uit Denemarken en München. Dan moet Akkelien de Jong vanaf Schiphol naar haar zus in Kopenhagen vliegen.

,,Oooh, stoppen de vluchten naar Kopenhagen? Dat wist ik niet. Nou ja, we vlogen toch meestal vanaf Schiphol, dat is vaak goedkoper. Als het om 50 euro per persoon gaat en je gaat met een gezin, dan is de keuze snel gemaakt. Maar Eelde is minder druk en de parkeerkosten zijn hier laag.”

Hij is Schiphol gewend?

Akkelien heeft haar zoon Jens (12) meegenomen. Hij is vrij van school vandaag. ,,Toen we hier aankwamen, vroeg hij of dit wel een vliegveld was. Het was zo rustig. Hij is Schiphol gewend.”

Ondertussen vraagt het grondpersoneel de wachtende passagiers voor München naar de gate te gaan. ,,Het vliegtuig vertrekt zo en vanuit Münster is het zo’n twintig minuten vliegen.”

Marinka Lanz uit Assen loopt naar de vertrekhal. ,,We hebben een bedrijfsuitje. We gaan naar Berchtesgaden. Nee niet naar het Adelaarsnest van Hitler, maar naar Salzburg, onder meer naar de kerstmarkt. Het is balen dat we zoveel vertraging hebben, maar aan mist kun je weinig doen.”

Eelde mooi dichtbij

Ze vindt het jammer dat de vluchten naar München stoppen. ,,In Eelde kun je mooi dichtbij huis opstappen. Maar we moeten nu door de gate. Tot ziens hè.” Vier dames van boven de vijftig uit Vries komen aangewandeld. ,,We gaan een paar dagen naar München. Naar de kerstmarkt en shoppen. Nu kan het nog.”

Behalve voor passagiers is het ook een slechte zaak voor het personeel op Eelde als Nordica stopt met vluchten. Juist in de slappe winterperiode zouden de vluchten van en naar Kopenhagen en München een welkome aanvulling zijn. Het betekent werk voor het grondpersoneel en ook voor het luchthavenrestaurant.

Straks is nog maar één lijndienst over, die naar Londen (Southend) en dan zullen er aanzienlijk minder klanten een hapje en drankje komen nemen in het restaurant.

Blauwwitte toestel

Het is bijna één uur ’s middags als het blauwwitte toestel van Nordica uit de bewolkte hemel zakt en de landingsbaan van Eelde raakt. Akkelien de Jong staat al in de ontvangsthal. Ze kijkt door de glazen wand naar de ruimte van de bagageband of ze haar zus kan zien.

Het duurt nog even, maar daar is ze. Akkelien vliegt haar om de hals. De koffer wordt meegevoerd en daar gaan de zussen en Jens, richting Friesland, op weg naar moeders verjaardag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.