Ook een videochat met een huisarts is mogelijk, bijvoorbeeld om een wondje te laten zien.

Patiënten in Drenthe kunnen chatten en videobellen met huisarts over dringende medische vragen in de avond en het weekend

Ook een videochat met een huisarts is mogelijk, bijvoorbeeld om een wondje te laten zien. ANP

Reisorganisaties, banken, telefoonproviders en tal van andere bedrijven doen het al jaren: chatten met klanten die dringende vragen hebben. Sinds afgelopen week biedt de centrale huisartsendienst Drenthe op bepaalde tijden in de avonduren en het weekend ook de mogelijkheid aan patiënten om met een huisarts of speciaal opgeleide doktersassistent te chatten over medische hulpvragen.

Drenthe is de derde huisartsendienst in Nederland , en de enige in het Noorden, met een digitaal spreekuur voor dringende zorgvragen buiten kantooruren. Heb je plotseling rare uitslag in je gezicht of een wondje dat je niet vertrouwt? Dan kun je via de chat van de huisarts of triagist (doktersassistent) een link krijgen voor een videoverbinding. De dokter kan dan met eigen ogen die wond bekijken en een behandeladvies geven.

Volgens Jurjen Duker en Mirthe van Dort van Huisartsenzorg Drenthe kunnen 450.000 inwoners van Drenthe gebruik maken van de digitale huisartsenpost op spreekuur.nl ,,Met deze nieuwe dienst willen we de huisartsenposten in Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen in de avonden en de weekenden ontlasten en ervoor zorgen dat zij zich alleen nog bezig hoeven te houden met de acute zorg die echt niet kan wachten.”

Gerust gesteld worden

Van Dort zegt dat veel van de zorgvragen die binnenkomen bij de huisartsenpost prima afgehandeld kunnen worden via een chat met een dienstdoende digitale huisarts of triagist. ,,Mensen kunnen soms niet inschatten wat echt spoed is of iets wat kan wachten. Veel mensen bellen ook naar de huisartsenpost, omdat ze gerust gesteld willen worden of graag een advies willen.”

Het digitale spreekuur is volgens Duker een extra dienstverlening voor de patiënten. ,,We proberen mensen via het chatcontact met een dokter te helpen en te zorgen dat ze de avond door komen tot ze de volgende dag bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Dat is naar ons een idee een betere manier om met zorgvragen om te gaan dan het allemaal af te houden.”

Triagist vraagt naar symptomen

Bij de huisartspost komen ook veel vragen binnen van patiënten die bang zijn dat ze corona hebben. ,, Corona heeft een aantal symptomen die ook lijken op een verkoudheid of een griepje. De mensen krijgen dan de mogelijkheid om hierover met een triagist of een huisarts te chatten. Die vraagt dan naar andere symptomen. Als de klachten niet heel ernstig zijn, wordt geadviseerd om een coronatest te laten doen bij de GGD. Het klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk blijkt dat er mensen zijn die het graag van een dokter willen horen.”

Spoedvraag

Een spoedvraag heeft altijd een gradatie, leggen Duker en Van Dort uit. ,,Het digitale spreekuur is minder geschikt voor klachten die binnen enkele uren opgelost moeten worden. Die patiënten moeten echt naar de huisartsenpost komen of er komt een huisarts naar hen toe. Maar het is een trend van de afgelopen jaren dat de minder urgente vragen ook veel in de avond, nacht en het weekend gesteld worden. Als je die patiënten kunt bedienen met het digitale spreekuur kun je kwalitatief goede zorg geven en heb je op de huisartsenposten ook de ruimte voor de acute zorg.”

Het digitale spreekuur is alleen beschikbaar voor spoedvragen, van 17.00 – 21.30 uur ’s avonds en in het weekend van 08.00 tot 21.30 uur via www.chd.nl .Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu