Pech bij zandwinning bij Tynaarlo: de zuiger is gezonken

Het bergen van een zandzuiger heeft, letterlijk en figuurlijk, veel voeten in aarde. Bij Tynaarlo zijn ze er al bijna een week mee bezig.

De zandzuiger is alweer enkele weken geleden gezonken, zo hebben enkele omwonenden DvhN gemeld. Dit gebeurde bij de zandwinningslocatie bij de Parallelweg en de Bondweg. Daar zou een knal aan voorafgegaan zijn. De machinist kon zich ternauwernood in veiligheid brengen.

Verzekeringsperikelen

Door verzekeringsperikelen duurde het volgens de omwonenden even voor de berging kon beginnen, maar afgelopen zondag was het dan zo ver.

Vanaf de openbare weg zijn grote ballonnen zichtbaar, die het waarschijnlijk gemakkelijker moeten maken om het gevaarte omhoog te krijgen. Het terrein is afgezet met rode linten. Op de ponton zijn mannen bezig, zij verbieden de verslaggever dichterbij te komen. ,,Die linten hangen er niet voor niets. Het is te gevaarlijk.’’

‘Geen commentaar’

De zandzuiger blijkt bij navraag eigendom te zijn van zandwinningsbedrijf Van der Kooi in Kampen, dat werkt in opdracht van Roelofs in Den Ham. Eigenaar Douwe van der Ploeg zegt geen commentaar te willen leveren op het voorval en verbreekt prompt de telefoonverbinding.

Bij Roelofs in Den Ham zijn ze met vakantie. Het bedrijf heeft in Nederland negen locaties in beheer. De zandwwinning bij Tynaarlo vindt plaats vanuit een plas van 900 bij 300 meter. Er zijn plannen om er ook een drijvend zonnepark aan te leggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.