De dienstregeling van de pendelbus tussen de COA-locatie in Ter Apel en het station in Emmen wordt per direct uitgebreid. De provincies Drenthe en Groningen willen hiermee optreden tegen de incidenten die zich regelmatig voordoen op buslijn 73.

Afgelopen maandag ging het drie keer mis. Een aantal passagiers stapten de bus zonder mondkapje in. Daarnaast konden of wilden ze niet betalen voor hun rit. De chauffeur moest via de noodknop hulp inroepen. Hij is ontdaan door het incident en heeft melding gedaan bij districtsbestuurder Edwin Kuiper van de FNV. De vakbond heeft er schoon genoeg van en roept de provincies, het rijk en de gemeente Westerwolde op om actie te ondernemen.

Veiligheid voorop

Ook gedeputeerden mobiliteit Fleur Gräper-Van Koolwijk van Groningen en Cees Bijl van Drenthe geven aan dat de maat vol is. Volgens hen is het rijk verantwoordelijk voor het structureel oplossen van de overlast, maar staat de veiligheid van de chauffeurs en reizigers voorop. De gedeputeerden willen niet langer wachten en geven daarom zelf opdracht voor uitbreiding van de pendeldienst. Met de gemeente Westerwolde, die de pendeldienst uitvoert, zijn daarover inmiddels afspraken gemaakt. De provincies Groningen en Drenthe staan tot tenminste september garant voor de extra kosten.

Bezuinigingen

De problemen met de asielzoekers bestaan al langer. Eerdere maatregelen waren onder andere de inzet van boa’s en een rechtstreekse busverbinding tussen AZC Ter Apel en Emmen. Hierdoor nam het aantal incidenten fors af.

Sinds begin dit jaar is de financiële bijdrage vanuit het rijk verminderd; met gevolgen voor de inzet van boa’s en het aantal ritten. Het aantal incidenten zit sindsdien in een stijgende lijn. Uit een onlangs gehouden enquête van FNV Streekvervoer bleek dat veel chauffeurs op die lijn zich onveilig voelen.

Vergadering

In zowel Groningen als Drenthe staat het openbaar busvervoer vandaag op de agenda van commissievergaderingen. In Drenthe is de FNV-enquête bovendien een apart agendapunt. De gedeputeerden Gräper en Bijl verwachten dat in beide provinciehuizen de staten kunnen instemmen met het nemen van de verantwoordelijkheid en het risico van de extra kosten.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe