Personeel gevangenissen opnieuw naar Den Haag

Gevangenispersoneel uit Veenhuizen en Ter Apel gaat woensdag weer naar De Haag. De sluiting van gevangenissen komt opnieuw aan de orde.

Met een bus vol medewerkers hopen de actiecomités van Veenhuizen en Ter Apel de vaste Kamercommissie van Justitie er van te overtuigen dat sluiting van hun gevangenissen een ramp is voor de werkgelegenheid in het Noorden. Woensdag staan ze weer in hun zwartwit gestreepte boevenpakken voor het Tweede Kamergebouw. ,,We moeten de druk op ketel houden en zichtbaar zijn”, zegt Jan van der Veen van het actiecomité in Veenhuizen. ,,Wij gaan met dertig mensen, Ter Apel stapt met tien man in Hoogeveen in de bus.”

600 banen op de tocht

Als staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie zijn plannen doorzet, gaan een van de twee gevangenissen in Veenhuizen en de gevangenis in Ter Apel in 2021 dicht. Daarnaast staat de jeugdgevangenis in Veenhuizen op de nominatie in 2018 gesloten te worden. In totaal staan ruim 600 arbeidsplaatsen op de tocht. Volgens Dijkhoff zijn er minder gevangenen, ook in het Noorden, en is er een overschot aan cellen in ons land.

Drie weken geleden sprak de Kamercommissie zich na een zware lobby uit tegen de sluiting van acht gevangenissen in ons land. Een grote meerderheid wil dat deze kabinetsperiode geen besluit wordt genomen om deze gevangenissen dicht te doen. Verschillende Kamerfracties willen dit morgen in het zogeheten aanvullend overleg vastleggen in een motie. ,,Ik schat in dat deze motie brede steun krijgt”, zegt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie

Segers bereidt nog een tweede motie voor. ,,We willen dat krimpregio’s als Groningen en Drenthe niet onevenredig zwaar getroffen worden door bezuinigingen.” Hij wil dat daarmee vastgehouden wordt aan de in 2013 aangenomen motie De Vries, die regio’s met weinig werkgelegenheid ontziet. ,,Het lijkt erop dat Dijkhoff aan deze motie wil tornen. Dat willen wij niet.” Segers gaat er vanuit dat ook deze motie het gaat halen.

Nieuw kabinet

Het personeel van Veenhuizen en Ter Apel is er niet gerust op dat de sluiting van de gevangenissen is afgewend. Immers: volgend jaar zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen en treedt er een nieuw kabinet aan. Dat kan alsnog tot sluiting van de gevangenissen beslissen. Afgelopen week hebben de ondernemingsraden in Den Haag gesprekken gevoerd met politici en ambtenaren in Den Haag.

Derk van der Molen van het actiecomité in Ter Apel benadrukt dat in zijn gevangenis alleen vreemdelingen worden opgevangen en niet zoals in andere gevangenissen gedetineerden uit de regio. ,,Onze gevangenen komen uit heel het land. Wij zitten vol. We draaien met deze mensen nog extra programma’s. Dat hoeven we niet te doen.” De gevangenis ligt naast de asielopvang.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.