Personeelsleden beschermde woonvorm Wijster voelen zich bedreigd en zeggen vertrouwen op

Een deel van het personeel van woonvorm de Brink-Akker in Wijster heeft het vertrouwen in de directie opgezegd. Enkele medewerkers zijn bang.

De gemeenten Assen en Midden-Drenthe willen dat er vrijdag een verbeterplan ligt. Via een brief aan beide gemeenten drongen enkele personeelsleden de afgelopen dagen aan op ingrijpen.

Eind juni werd al bekend dat de zorg bij de Brink-Akker onder de maat is. Toezichthouders van de gemeenten eisten verbeteringen binnen drie maanden. De nieuwe signalen van medewerkers nopen tot snel ingrijpen.

Veel kritiek op woonvorm De Brink-Akker, maar directie belooft beterschap
Lees verder

Cliënten niet in gevaar

Een en ander wordt bevestigd door de woordvoerder van regiegemeente Assen. Volgens hem zijn de cliënten van de woonvoorziening met dagbesteding niet in gevaar. ,,We hebben geen aanleiding om acuut maatregelen te treffen. Maar mede uit het oogpunt van veiligheid willen we vrijdag een verbeterplan zien”, zegt hij. Enkele medewerkers voelen zich bedreigd. Zij zijn bang voor de reactie van hun leidinggevende. De gemeente Midden-Drenthe heeft die signalen doorgegeven aan de politie.

Ondertussen wordt de veiligheid van cliënten goed in de gaten gehouden. ,,We kijken bijvoorbeeld of er genoeg personeelsleden aanwezig zijn om zorg te verlenen”, stelt de woordvoerder.

Zorg onder de maat

Toezichthouders begonnen afgelopen voorjaar na anonieme meldingen een onderzoek naar de woonvorm, waar ongeveer 20 cliënten met een psychiatrische achtergrond en/of verstandelijke beperking wonen en zorg krijgen.

Uit het onderzoekrapport blijkt dat zaken als 24-uurs toezicht, toediening van medicijnen en dagbesteding niet goed geregeld zouden zijn. Ook zou het personeel onvoldoende zijn opgeleid. Daarnaast constateerden toezichthouders dat de woonvorm onterecht geld kreeg voor dagbesteding.

'Absoluut geen sprake van bedreiging'

Directrice Saskia Ritsma, wier ouders de zorgboerderij in 1982 begonnen, ziet dat anders. Ze reageert geschokt op de aantijgingen. ,,Ik wil benadrukken dat er absoluut geen sprake is van bedreiging. Ab-so-luut niet.”

Ze erkent dat de Brink-Akker niet met de tijd is meegegaan. ,,We moeten de kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren, daar zijn we nu hard mee aan de slag. We zetten de schouders eronder en het ziet er goed uit.”

Oud zeer

Volgens Ritsma zijn geroddel en oud zeer de oorzaak van de onrust. ,,We hebben een groep kwetsbare bewoners. Ook zij krijgen wat mee van de onrust, maar gelukkig niet te veel. Het is nu zaak de Brink-Akker te behouden.”

De woordvoerder van de gemeente Assen vindt het te vroeg om de vraag ‘hoe nu verder’ te beantwoorden. ,,Eerst het plan van aanpak afwachten en beoordelen. Daarna zijn er meerdere scenario’s denkbaar.”

leonie.sinnema@ndcmediagroep.nl

Na publicatie is een correctie aangebracht. Van bedreiging in fysieke of verbale zin is geen sprake. Enkele medewerkers zijn bang voor (de reactie van) hun leidinggevende. Daarvan is de politie op de hoogte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.