Persoonlijke begeleiding bij bevallen in Noorden

Vrouwen die bevallen in het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda kunnen sinds kort persoonlijke begeleiding krijgen. Hun ‘eigen’ kraamverzorgende begeleidt ze bij de geboorte van hun baby én tijdens de eerste dagen thuis.

De nieuwe aanpak is een proef van kraamzorgorganisatie De Kraamvogel, Bethesda en de verloskundigenpraktijken Hoogeveen, Petit en Meppel & De Wolden. Dat aanstaande moeders bij de bevalling in vertrouwde handen zijn, leidt tot meer rust en minder stress. Dat maakt pijnbestrijding en medisch ingrijpen, waar altijd risico’s aan verbonden zijn, minder snel nodig.

Het gaat om een proef die wordt vergoed door de grote verzekeraars, die soms wel een eigen bijdrage in rekening brengen. Zwangeren die zelf kiezen voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis vormen de doelgroep.

Tijdens de bevalling werkte de verloskundige tot nu toe altijd nauw samen met een team van steeds wisselende verpleegkundigen. Daarvoor in de plaats komt de speciaal opgeleide kraamverzorgende, die niet van het kraambed wijkt. ,,We merken dat onze cliënten dit fijn vinden,” vertelt Sanne Manting van Verloskundigenpraktijk Hoogeveen. ,,De doorlopende zorg, ook thuis, wordt zeer gewaardeerd.”

Dat bevestigt Basmah Abdulmassih die 3 juni in het Bethesda beviel van haar zoontje Rayan. Zij kreeg continu begeleiding van kraamverzorgende Corine Hellinga van De Kraamvogel. ,,Ik vond het prettig dat ze continu bij me was in het ziekenhuis. En thuis hielp ze ons meteen goed op weg met de borstvoeding en het verzorgen van Rayan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.