Pesterij of oplichting? Inwoner van Midden-Drenthe schrikt na ontvangen nepbrief

De gemeente Midden-Drenthe waarschuwt voor nepbrieven, zogenaamd afkomstig van de gemeente. Een inwoner van de gemeente is op die manier de stuipen op het lijf gejaagd.

In de brief wordt gesteld dat de ontvanger de welstandsnota heeft overtreden. „Heeft u niet voldaan aan ons dringende advies, dan kan de gemeente overgaan tot strafvervolging”, schrijft de afzender. Opmerkelijk: om geld wordt niet gevraagd.

Waarschuwen

De gemeente Midden-Drenthe heeft na de melding op de eigen website een nieuwsbericht geplaatst om mensen te waarschuwen. „Gelukkig hebben deze mensen aan de bel getrokken. Tot nog toe blijft het bij één brief”, zegt de woordvoerder van de gemeente. „We hebben geen idee wat iemand hiermee wil, maar we willen in elk geval voorkomen dat meer mensen schrikken.”

De brief is op een aantal punten te onderscheiden van een officiële gemeentebrief. Zo gebruikt de gemeente altijd voorgedrukte enveloppen met het gemeentelogo erop, deze brief zat in een blanco envelop en had geen briefhoofd van de gemeente. Een ander typisch kenmerk van nepbrieven: verkeerde spelling of vreemd taalgebruik.

„Ook dreigen wij nooit met strafvervolging. Bij een overtreding krijgen mensen eerst een waarschuwing of een aanmaning als een rekening nog niet is betaald.” De gemeente Midden-Drenthe vraagt mensen om de gemeente te bellen als ze twijfelen aan de echtheid van een gemeentebrief.

'Bizar verhaal'

Woordvoerder André Vermeulen van het landelijke meldpunt Fraudehelpdesk vindt het ‘een bizar verhaal’. „Een echte oplichter zou meteen om geld vragen. Dit lijkt eerder op pesterij. Misschien is een buurman het niet eens met een bepaalde handelwijze en heeft hij of zij deze truc uitgehaald.”

Vermeulen noemt het slim dat de afzender in dit geval kiest voor een brief, niet voor een e-mail. „Banken en overheidsdiensten sturen nog steeds dingen per post, die overweging heeft de afzender waarschijnlijk meegenomen.”

In de Gelderse gemeente Barneveld was afgelopen zomer eenzelfde brief in omloop, maar daar werd betaling van 20.000 euro geëist. Bij de Fraudehelpdesk zijn hierover geen meldingen binnengekomen. „Fraude uit naam van een gemeente zegt ons niets. Wel vanuit andere overheidsinstanties, zoals het Centraal Justitieel Incassobureau, de Belastingdienst of rechtbanken”, stelt Vermeulen.

Babbeltruc en gemeentegids

In de gemeente Tynaarlo waren vorig jaar oplichters actief die zogenaamd in opdracht van de gemeente abonnementen op een rioolservice verkochten. Daarnaast wordt de gemeentegids door oplichters regelmatig misbruikt. Eens in de zoveel tijd maakt een gemeente melding van fraudeurs die zich voordoen als advertentieverkopers van de gemeentegids.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.