Peter Huisman (43), eigenaar van restaurant De Lichtmis dat woensdagmiddag werd verwoest door een brand, is aangeslagen en verbijsterd door alles, verrast door de steun, maar bovenal strijdbaar. Hoe, weet ik nog niet, maar we gaan zeker door.”


Het is een bizar jaar voor de familie Huisman en de 28 medewerkers. Eerst corona en wekenlange sluiting, maar tegelijkertijd ook het 125-jarig bestaan van het bedrijf dat op een oeroud knooppunt van wegen en vroegere waterwegen zit. De Huismannen wilden dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan.

„We zaten net weer op het niveau van vorig jaar en dan overkomt je dit”, zegt Peter Huisman, de vijfde generatie. „Hoe het vuur kon ontstaan, weten we niet, maar de schade is enorm. Door de warmte, de droogte en het vele hout in het pand was er geen houden aan. Alles is weg, alles ligt stil. Het is verschrikkelijk, maar we moeten door. Ik weet het nu allemaal even niet, maar de blik is naar voeren gericht.”

Trots op zoon Peter Jr.

Woensdagmiddag ontstond er plotseling een heftige brand. Er waren wel gasten, maar die zaten veelal op het terras. Peter Huisman is vooral trots op zijn 17-jarige zoon Peter Jr. „Hij deed er alles aan om de brand te bestrijden en de gasten en medewerkers in veiligheid te brengen. Daar ben ik heel trots op”, zegt Huisman. Hij wordt even emotioneel, maar herpakt zich dan weer. „Ik ga er vanuit dat we hier sterker uitkomen.”

Huisman wordt naar eigen zeggen overstelpt met reacties. „Niet alleen uit de buurt, maar uit heel Nederland. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar veel mensen in Nederland kennen ons. Dat geeft in deze ellendige week toch een goed geval. We betekenen wat voor heel veel mensen.”

Een borrel

De Lichtmis is al vijf generaties een plek waar mensen graag stoppen als ze onderweg zijn. Vroeger liep er een tram vanuit Dedemsvaart, de waterweg zelf was open, de rijksstraatweg van Zwolle naar Meppel lag er en even verderop een kazerne van de marechaussee. In 1894 begon meneer Ennik kopjes koffie te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje. Op een dag gaf baron Van Dedem, de man achter de Dedemsvaart, aan dat het tijd werd dat Ennik een borrel ging verkopen. Zo lang in de tram op een droogje zitten, was niet meer van die tijd. Niet lang daarna was de kruidenierswinkel volledig getransformeerd tot café. Enniks dochter en haar man Piet Huisman namen de zaak over, gevolgd door hun zoon Henk.

De omgeving veranderde grondig. De vaart werd gedempt, de tram verdween en de Rijksstraatweg werd A28. De vierde generatie ondernemers, Bertus en Hennie Huisman, doopte Café Huisman om in Wegrestaurant de Lichtmis. Vanaf toen werd er nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer. Dat is nog steeds zo. Truckers beschouwen De Lichtmis als hun thuis. Chauffeurscafé De Lichtmis die al tientallen jaren bestaat en leden heeft uit heel het land, is vernoemd naar de uitspanning.

Pannenkoeken

Tien jaar geleden besloot De Lichtmis ook pannenkoekenhuis te worden, na een interventie van Herman den Blijker van het RTL4-programma Herrie in de Keuken. Het was een groot succes. Tot woensdagmiddag een vuurzee hier voorlopig een einde aan maakte.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe