Hoveniersbedrijf De Boer is gevestigd aan De Pol in Peize.

Petitie om einde te maken aan burenruzie rond Peizer hoveniersbedrijf 900 keer ondertekend

Hoveniersbedrijf De Boer is gevestigd aan De Pol in Peize. Foto: Google Streetview

Een petitie om hoveniersbedrijf De Boer aan de Pol in Peize te behouden is al 900 keer ondertekend. Dorpsbewoners willen een einde aan het gedoe rondom het bedrijf.

De petitie is een initiatief van Gert Bos, zelf ook ondernemer in het dorp. Bos is een goede kennis van Albert de Boer, eigenaar van het hoveniersbedrijf. ,,Het is een heel goede jongen, met een zacht karakter. Zoals dit gaat kan het niet. De man gaat eraan onderdoor op deze manier”, motiveert hij de petitie.

Lawaai versus spionage

Wat is er aan de hand aan De Pol? De Boer runt aan de drukke doorgaande weg een hoveniersbedrijf. Zijn buren, met wie hij tot voor kort goed contact had, zeggen last te hebben van lawaai, afkomstig van zijn bedrijf. De silo die De Boer in maart 2019 liet bouwen vormde het begin van de ellende.

Want hoewel De Boer meende dat de opslag niet vergunningsplichtig was, kwamen de buren erachter dat de gemeente wel een vergunning had móeten afgeven. De buren begonnen de bedrijfsactiviteiten te filmen en op YouTube te zetten. De Boer voelde zich bespioneerd, de buren voelden zich bedreigd. Inmiddels is er een rechtszaak geweest en praten ze niet meer met elkaar.

‘Dorp accepteert dit niet’

Met de petitie wil hij zich niet mengen in een burenruzie, zegt Bos. ,,Het gaat mij niet om wie gelijk heeft, we willen niet in die zaak peuren. We willen duidelijk maken dat de rest van de buurt er geen last van heeft en aan de gemeente laten weten dat het dorp deze gang van zaken niet accepteert.”

De gemeente heeft een verzoek tot handhaving in behandeling, maar wil niks zeggen over de kwestie zolang er gesprekken over gaande zijn. Vrijdag staat het gesprek tussen De Boer en de gemeente gepland. Ook de Boer wil daar inhoudelijk niet op ingaan. ,,Maar ik heb altijd op goede voet gestaan met gemeente, ik vertrouw er nog steeds op dat we eruit gaan komen. Ik hoop dat die handhavingsbrief gewoon een foutje is geweest.”

Bijdraaien

De Boer was niet van de petitie op de hoogte. ‘Hartverwarmend’, vindt hij de actie. ,,Ik hoef de kop maar buiten de deur te steken of mensen beginnen gelijk een gesprek. Het zijn allemaal positieve, lieve berichten. Daar word je soms wel even emotioneel van.”

Zijn straat, De Pol, staat bekend om zijn naoberschap , stelt De Boer. ,,Ik hoop dat de buren bijdraaien en we er met elkaar uitkomen. Dat ze denken: goh, zo erg is het allemaal niet.”

De bewuste buren zijn meerdere keren gebeld, maar de telefoon werd maandagmiddag niet opgenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu