Petitie stelt problemen bij De Aventurijn aan de kaak: 'Het is hartverscheurend'

Ruimtetekort, onvoldoende leraren en kinderen die thuis zitten in plaats van op school. De Aventurijn in Assen heeft ernstige problemen, vinden ouders.

„Ik heb zelf twee kinderen op De Aventurijn zitten en zij krijgen geen goed onderwijs”, vertelt Ingrid van Wilpe uit Assen. De bezorgde moeder begon een petitie om de problemen op de basisschool voor speciaal onderwijs aan te kaarten. „Meer dan de helft van de ouders heeft al getekend. Er komen ook veel kinderen van buiten Assen, die worden met busjes gebracht. Dus ik heb nog niet eens iedereen kunnen bereiken.”

Onrust

Volgens Van Wilpe kampt de school vooral met te weinig leraren en ruimte. „Er zijn vier lokalen beschikbaar. Daarin moet alles gebeuren. Dat is eigenlijk niet haalbaar met ongeveer vijftig leerlingen. Als een van de kinderen een bui heeft, krijgen alle klassen dit mee door de dunne muurtjes en de centrale hal waar iedereen op uitkijkt. Er is maar één kleine ruimte om even af te koelen. Dat is bij lange na niet afdoende. Is er eenmaal onrust op school, dan krijg je het met geen mogelijkheid weer rustig.”

De school stuurt zelfs kinderen naar huis, of laat ze sommige dagen helemaal niet komen. „Vandaag zit mijn zoontje weer thuis omdat er geen leraar is. Mijn eigen bedrijfje ligt er eigenlijk al een jaar door stil. Het allerergste is wel dat kinderen zienderogen achteruitgaan. Geen kind stroomt meer vanuit De Aventurijn door naar het reguliere onderwijs. Dat zegt genoeg.”

Hartverscheurend

Van Wilpes zoontje zit in een klas met leerlingen tussen de 9 en 12 jaar. „Dat werkt voor geen meter, de afstudeergroep zit tussen de pre-pubers. De 9-jarigen zijn met heel andere dingen bezig en verschillen te veel van kinderen van 12. Je ziet dat daar over en weer enorme irritaties door ontstaan. Daar erger ik mij rot aan.”

Vorige week zijn enkele ouders in gesprek geweest met de directie van de school en een afvaardiging van de gemeente Assen. „Een ouder vertelde in tranen dat ze haar eigen kind binnen een paar maanden op De Aventurijn niet meer herkende, zo ernstig is het inmiddels. Het is zelfs voorgekomen dat een kind uit huis is geplaatst, omdat er volgens jeugdzorg onvoldoende schoolgang is. De slechte omstandigheden op school worden tegen het gezin gebruikt. Dat is echt hartverscheurend.”

Geen medezeggenschapsraad

Dat de problemen met de ruimte en het lerarentekort moeilijk op korte termijn zijn op te lossen, begrijpt ook Van Wilpe. „Maar ze moeten ouders er in ieder geval meer bij betrekken. Er is niet eens een medezeggenschapsraad. We worden niet geïnformeerd en daar ben ik erg boos over.”

Verder zouden ouders graag zien dat de jeugdzorgpoli op school terugkomt. „Tot 2015 zat De Aventurijn in Smilde, daar was een polikliniek van Accare aanwezig. Kinderen die in de groep echt storend waren, werden onderzocht en kregen snel verwijzingen naar de juiste soort hulp. Nu dat allemaal is wegbezuinigd, ontstaan problemen die uiteindelijk veel meer geld en tijd kosten. Daar ben ik van overtuigd.”

Begrip voor boosheid

Ingrid Cornelissen, provinciedirecteur van RENN4, de organisatie waar De Aventurijn onder valt, heeft begrip voor de zorgen en boosheid bij de ouders. „De lesgroepen zijn ingedeeld volgens het onderwijsconcept van ‘leren leren’. Dit bekent dat leerlingen zijn ingedeeld op basis van hun schoolse vaardigheden en dan kan het soms zijn dat verschillende leeftijden bij elkaar in de klas zitten.”

Ook klopt het volgens Cornelissen dat er minder leerlingen doorstromen naar het reguliere onderwijs dan eerder. „De laatste jaren zie je dat er een verdichting van de problematiek plaatsvindt. Nu heeft 80 procent van onze leerlingen zware zorgondersteuning nodig, dat percentage was een paar jaar geleden een stuk lager. Die gevolgen worden nu zichtbaar, al is de kwaliteit over het geheel gezien nog steeds voldoende.”

Kwaliteit onder druk

Die kwaliteit kan wel onder druk komen te staan nu invallers steeds moeilijker te vinden zijn, stelt Cornelissen. „Daarnaast zou de aanwezigheid van een vaste, kleine groep hulpverleners op school goed zijn. Nu is het in Nederland zo geregeld dat elk kind een eigen hulpverlener kan meenemen. Dit hebben we samen met de ouders meegegeven aan de gemeente. Die staat open voor de suggesties en wil samen met de school een pilot opstarten om geclusterde inzet van de zorg op school mogelijk te maken.”

Over de medezeggenschapsraad kan Cornelissen ook een mededeling doen: „Die moet er natuurlijk wel zijn. Inmiddels zijn er statuten opgesteld en nu is het zaak om ouders te werven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.