Peuk uitgedrukt op wang buschauffeur

Een 32-jarige verwarde man uit Groningen heeft vrijdag 60 uur voorwaardelijke taakstraf gekregen, onder meer omdat hij een brandende sigaret had uitgedrukt tegen de wang van een buschauffeur.

Op 26 juni stond de man al bellend in de weg met zijn auto, toen de buschauffeur hem verzocht opzij te gaan. De man vond dat de chauffeur maar even moest wachten. Toen die zei dat dat niet kon, werd de Groninger kwaad en drukte zijn sigaret uit in het gezicht van de chauffeur, die er een brandblaar aan overhield. Dezelfde dag had de Stadjer vrijwel zonder aanleiding een steen door de ruit gegooid bij zijn buurvrouw in de Oranjebuurt in Groningen.

De man kampt met een psychische stoornis. Hij is schizofreen. Het ging in juni niet goed en daarom werd hij opgenomen in een kliniek in Zuidlaren. Toch ging het daar ook mis. Eind juli bedreigde hij er een verpleegkundige met de dood. Bovendien was hij op 20 augustus weggefietst uit de kliniek, vermoedelijk om sigaretten te kopen, toen hij in het centrum van Zuidlaren zich opnieuw misdroeg. Hij had zijn medicijnen niet ingenomen. De Stadjer fietste opzettelijk tegen de auto van een jongeman, die net een parkeerplaats afreed. De jongeman had de auto vlak daarvoor gekocht. Toen hij uitstapte, werd de man opnieuw agressief. De Stadjer stompte een oudere man, die op het rumoer afkwam, in het gezicht. De automobilist wist vervolgens samen met anderen de agressieve man in bedwang te houden tot de politie kwam.

De man is op 20 augustus na het incident overgeplaatst van Zuidlaren naar een strengere gesloten inrichting in Almere. Daar verblijft hij momenteel nog steeds. Hij moet de eigenaar van de beschadigde auto zo'n 2700 euro schadevergoeding betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.