Philips Emmen neemt deel personeel mee

Een deel van het personeel van Philips Lighting in Emmen gaat mee naar een nieuw bedrijf. Dat is vrijdagochtend bekendgemaakt tijdens een personeelsbijeenkomst.

Philips Emmen sluit eind 2016 de deuren en de 240 werknemers krijgen ontslag. Chezz Partners gaat in 2017 op dezelfde locatie verder met twee bedrijven en neemt een 'substantieel deel' van de werknemers over, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitbreiding productie
Het komende jaar wordt de productie van Philips afgebouwd en worden de nieuwe bedrijven al opgebouwd. Alle vaste medewerkers - 115 arbeidsplaatsen - blijven in 2016 nog in dienst bij Philips. ,,Chezz Partners heeft de ambitie om de werkgelegenheid vanaf 2017 op peil te houden en door te groeien", laat Kamp weten.

Gemengde gevoelens
De werknemers van Philips Lighting hebben een dubbel gevoel bij het nieuws, vertelden ze na afloop van de bijeenkomst. Er is verdriet dat Philips definitief de deuren sluit, maar ook opluchting dat een deel van het personeel mee kan naar de nieuwe bedrijven. De ondernemingsraad deelt die gemengde gevoelens, zegt Roelie Beijert van de OR.

Taskforce
In december vorig jaar kondigde Philips aan de Emmer lichtdivisie te willen sluiten. Na veel ophef, zelfs tot in de Tweede Kamer, werd een taskforce opgesteld onder leiding van Bernard Wientjes, oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die deed onderzoek naar de overlevingskansen van de fabriek.

Op een persconferentie op het Emmer gemeentehuis in april bleek dat die zoektocht vijf of zes serieuze overnamekandidaten had opgeleverd. In november bleek dat daarvan nog slechts één over was. Om welk bedrijf het ging wilde Philips toen niet zeggen.

Chezz Partners
Chezz Partners is een groep van hightech-bedrijven met activiteiten in onder andere industriële toelevering, sensortechnologie en draadloze producten. Eén van de nieuwe bedrijven in Emmen, Dazzletek, zal zich in eerste instantie toeleggen op de ontwikkeling en verkoop van zelfregelende en energiezuinige straatverlichting.

Voor het tweede bedrijf, Vitelec, worden bestaande faciliteiten van de Philips-fabriek omgebouwd tot een hightech-productieomgeving. Hier zal ook geproduceerd worden voor andere bedrijven die actief zijn op het gebied van communicatietechnologie, draadloze producten en personal health-producten.Brief Economische Zaken over Philips Emmen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.