In het Isala-ziekenhuis vindt op de kinderafdeling, de gipskamer en de verpleegafdelingen oncologie en hematologie in Zwolle een proef plaats met het gebruik van virtualrealitybrillen (VR-brillen). In januari start de proef ook in het Meppeler pijncentrum.

Een vervelende behandeling ondergaan, is nimmer fijn, maar wie als patiënt binnen Isala momenteel gebruik mag maken van een VR-bril, waant zich na het opzetten in een virtuele, rustgevende 3D-wereld van bergen, zee en prettige geluiden.

Verpleegkundige Caeciel Hoogduin houdt een maand lang bij wat de gevolgen zijn van het gebruik van een VR-bril tijdens een behandeling, zowel voor de patiënt als voor de verpleegkundige. In aanmerking komen patiënten die worden behandeld voor chronische pijn. „Dat zijn dus patiënten die hier al langer komen”, vertelt Hoogduin. Ze onderzoekt of het gebruik van de bril leidt tot angst- en/of pijnreductie bij de patiënt en tijdsreductie bij de verpleegkundige.

„Stel dat het werkt voor patiënten, maar dat het verpleegkundigen veel tijd kost, bijvoorbeeld vanwege de uitleg, is de vraag hoe we dat gaan doen. Als de angstreductie heel groot is, is het de tijd misschien wel waard. Want als een patiënt zonder VR-bril angstig is, zal je hem of haar als verpleegkundige toch op een andere manier gerust moeten stellen. Vaak door te praten.”

‘Pubers willen vast een andere wereld’

Met de huidige app kan de patiënt kiezen uit acht verschillende werelden. Jos Knaapen, programmamaker innovatie, lacht. „Ik heb een app geïnstalleerd waarbij patiënten kunnen kiezen uit werelden waar ze vrijuit in kunnen bewegen, wel allemaal in hetzelfde genre. Maar ik kan me voorstellen dat pubers hier niet op zitten te wachten. Die willen vast iets anders. Ook daar gaan we nader onderzoek naar doen.”

Op verzoek van verschillende afdelingen is Knaapen bij Isala aan de slag gegaan met de voorbereiding van een proef. „De eerste reacties van de kinderen op de kinderafdeling zijn heel positief. Een vervelende ingreep, bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus of toedienen van sondevoeding, kan doorwerken in hoofden van kinderen. Dan kan afleiding goed werken.”

De eerste afdelingen die in aanmerking kwamen waren oncologie en hematologie, pijncentrum en kinderafdeling. Al snel kwamen er bij Knaapen verzoeken van andere afdelingen in Isala binnen om ook gebruik te mogen maken van de VR-bril. „Vrij snel meldden zich de gipskamer, spoedeisende hulp en interne geneeskunde. Op de gipskamer vond maandag de kick-off plaats. Als bij iemand het gips eraf moet, maakt de gipsverbandmeester gebruik van een soort kleine cirkelzaag die veel geluid maakt. Voor kinderen is dat vaak spannend.”

Ziekenhuizen maken steeds meer gebruik van moderne technieken

Jos Knaapen legt uit dat de toepassing van VR-brillen een logische ontwikkeling is binnen ziekenhuizen. „Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van moderne techniek in ziekenhuizen. Tegenwoordig zijn infuuspalen al ‘slim’. Dit vraagt steeds meer van verpleegkundigen op technologisch gebied, de functie ontwikkelt zich hierin door. Deze pilot moet verpleegkundigen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met die technologie.”

VR-bril verkort wellicht opnametijd

Caeciel Hoogduin werkt in haar onderzoek met twee groepen van 32 mensen. De ene groep krijgt wel, de ander geen bril op. Op 5 januari zet ze de eerste VR-bril op bij een patiënt. „Ik ga het verhaal met veel enthousiasme vertellen. Mensen met chronische pijn hebben vaak te maken met neuropathische pijn. Zij ervaren hun pijn erger dan gewone patiënten. Ze reageren overtrokken. Het zou toch mooi zijn als met het opzetten van de bril de pijn minder wordt? Ik kan me zelfs voorstellen dat het de opname met een dag kan verkorten.”

„Op het gebied van technologie heb je altijd voortrekkers en mensen die het even aanzien of helemaal niks vinden. Ik grijp alle ideeën aan die de kwaliteit van de zorg verbeteren en het proces leuker maken. Wanneer het onderzoek geslaagd is? Dát het onderzoek er is, vind ik al geslaagd. Het is mooi voor het ziekenhuis dat dit wordt neergezet bij Isala.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe