Pitspoes blijft shinen op de TT in Assen

De Formule 1 schaft de pitspoes af. De MotoGP is nog niet zover. Sterker nog, de verkiezing voor de TT-miss van Assen is in volle gang.

Gridgirls, pitspoezen in de volksmond, staan ter discussie. Toch doen veertien meiden mee aan de gridgirl-verkiezing die het TT Circuit Assen en de Motorbeurs Utrecht voor de vijfde keer op poten hebben gezet. Ze hebben een foto en vlog ingeleverd en tot vrijdag kon digitaal op de dames worden gestemd. Drie finalisten presenteren zich tijdens de grote finale op zaterdag 24 februari op de Motorsportbeurs.

'Ambassadrice van de ultieme glamour'

De winnaar staat straks op de meest begeerde locatie van elke motorsportfan: de startgrid, meldt de organisatie. En gaat verder met de ronkende tekst: ,,Vlak voor de start van elke race draait dan alles om de coureur met jou daarnaast. Jullie worden omgeven worden door tv-cameraploegen en fotografen. Voor de enorme, uitverkochte tribunes sta jij zo in het hart van alle belangstelling, als ambassadrice van de ultieme glamour die bij de racewereld hoort. Dit jaar shine je niet alleen tijdens de Dutch TT Grand Prix, maar ook nog eens bij de populaire World Superbikes én British Superbikes. The Winner Takes It All!”

De vrouwelijke, Spaanse coureur Ana Carrasco had tijdens de TT van 2014 haar eigen 'pitspoes' meegenomen. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Peter Schorer van het TT Circuit geeft een andere uitleg. ,,De winnares is straks onze hostess. Ze loopt in een keurig rode jurk en begeleidt onze gasten en winnaars van onze publieksacties vlak voor de start langs de coureurs. Ze staan wel op de startgrid, maar dus niet naast een coureur. De raceteams bepalen als jaren zelf welke dame naast hen staat. Of heer, dat mag ook bijvoorbeeld een sponsor. Sommige coureurs hebben hun vriendin naast zich staan.”

De Formule 1 heeft de gridgirls voor het nieuwe raceseizoen afgeschaft en ook voor grote dartstoernooien staan de schaars geklede dames in strakke jurkjes ter discussie. Aangewakkerd door de #me-too affaires. Niet meer van deze tijd, zeggen de organisatoren.

Foto: Archief Corné Sparidaens
 

Valentino Rossi en Marc Marquez

Het internationale wegracecircus heeft zich er nog niet over uit gelaten. Zoals het nu lijkt zullen de dames tijdens de MotoGP, dus ook de TT van Assen, vlak voor de start naast Valentino Rossi en Marc Marquez blijven staan. Op de startgrid met parasol om hen uit de zon of regen te houden. Zoals het al jarenlang gebruikelijk is.

,,Wij gaan daar niet over. Dan moet je bij Dorna zijn.”, zegt Peter Schorer. Dorna heeft de rechten van het wereldkampioenschap wegraces, waaronder de MotoGP, Moto 2 en Moto 3 die allemaal tijdens de TT worden verreden. Schorer: ,,Tot op heden hebben niets van Dorna gehoord, dus we gaan er vanuit dat het blijft zoals het was.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.