Plan Zuidlaren: 'Beloof geen medezeggenschap die je niet kunt waarmaken'

Komen de Zuidlaarders van een koude kermis thuis als ze straks plannen maken voor hun dorp? De oppositie in de raad wil waarborgen om dit te voorkomen.

Dinsdagavond spreekt de gemeenteraad van Tynaarlo zich uit over de plannenmakerij voor Zuidlaren, die moet leiden tot nieuwbouw op het terrein van de Prins Bernhardhoeve (PBH) en verbetering van de dorpskern.

Hoe open is dit proces?

Volgens de oppositiepartijen VVD en PvdA is het nog de vraag hoe open het planproces zal zijn. ,,We moeten teleurstellingen voorkomen’’, zegt fractieleider Koos Dijkstra van de PvdA. ,,Als zaken al vastliggen, moet je daar open over zijn.’’

Een heikel punt vormt de intentieovereenkomst die het vorige college in 2017 heeft gemaakt met drie Jumbo, Albert Heijn en Aldi om op het PBH-terrein drie supermarkten te bouwen. Twee weken geleden tijdens het raadsdebat deed wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) het voorkomen of die overeenkomst inmiddels zo goed als opgezegd is. Hij wees op een bepaling in de overeenkomst die het heel makkelijk maakt die op te zeggen.

Hoe staan de supermarkten hier in?

De Albert Heijn heeft al afstand genomen van de overeenkomst, maar dan ging het vooral om de passage dat AH geen tijdelijke winkel meer zou krijgen. Hierover doet de rechter donderdag uitspraak. Jumbo Nederland zegt met de betrokken partijen in gesprek te zijn en doet daarover geen mededelingen.

Op doorvragen van de VVD moest het college vorige week bekennen dat geen van de partijen officieel uit de intentieovereenkomst is gestapt.

‘Niet vrijblijvend’

Voor de gemeente is het juridisch gemakkelijker gezegd dan gedaan om de overeenkomst op te zeggen, stelt raadslid Gezinus Pieters (VVD). ,,De overeenkomst is er gekomen op initiatief van de gemeente. De supermarkten hebben wel belang bij een mooie vestiging aan de Brink, dus die zullen de gemeente op het plan vastpinnen. Ik denk dus niet dat het allemaal zo vrijblijvend is.’’

Dijkstra overweegt vanavond nog een amendement in te dienen om de kwaliteit van het inspraakproces te borgen. Behalve dat de gemeente geen verwachtingen moet wekken die zij niet waar kan maken wil hij ook meer politieke controle op bureau Necker van Naem/Citisens, die het proces gaat uitvoeren.

‘We moeten niet naïef zijn’

,,Ik vind dat het college te veel op dit bureau leunt’’, stelt hij. ,,In Zuidlaren spelen veel tegengestelde belangen. Het is naïef te denken dat er een goed plan komt als we de mensen bij elkaar zetten en hen laten praten. We moeten er ook op toezien dat inwoners en ondernemers representatief vertegenwoordigd zijn in het proces.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.