Plan ottertunnel bij Huis ter Heide

Er komt mogelijk een faunapassage voor otters bij Huis ter Heide. Provincie Drenthe, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan hierover in gesprek.

Aanleiding voor de otteroversteek tussen de Norgervaart en de Kolonievaart is het doodrijden van een ottermoeder begin vorige maand. Die werd aangereden door een auto in Huis ter Heide. Ze bleek nog jongen te zogen, omdat er melk uit haar tepels kwam. Daarop begon otteropvang De RietNymf uit Munnekeburen een zoektocht naar de otterweesjes. Die zijn niet gevonden.

Positief

De provincie past de kruising van de wegen Norgervaart, Asserstraat en Kolonievaart volgend jaar aan. Dan kan de aanleg van de otterpassage tussen de kanalen Norgervaart en Kolonievaart gelijk worden meegenomen. ,,Ik sta daar positief tegenover. Kunnen we werk met werk maken”, zegt gedeputeerde Henk Brink. Wie de kosten van de otterpassage betaalt, is nog niet duidelijk. Brink: ,,Maar daar komen we vast uit.”

Addy de Jongh van de stichting Otterstation Nederland kent de situatie in Huis ter Heide. ,,Een vierkante duiker met betonnen loopplank onder de Norgervaart door, is hier ideaal. Otters lopen liever over passages dan dat ze er langs zwemmen. Een obstakel is wel de sluis in de Kolonievaart. Ze moeten dan door de berm en aan weerszijden van de weg moet een raster van ottergaas komen.” Een soortelijke faunaduiker is onlangs onder de A7 bij Drachten geplaatst.

Enit Scholten van Natuurmonumenten juicht de komst van een ottertunnel toe. ,,Sinds anderhalf jaar hebben we otters in het Fochteloërveen. En het is echt uniek dat hier jongen zijn geboren. Ze vissen in de Norgervaart en de Kolonievaart, want die zijn rijk aan vis.”

Gestaakt

De otterweesjes zijn niet gevonden, ondanks meerdere getuigen die de jongen meenden te zien. De zoektocht is gestaakt, zegt Auke Kuipers van De RietNymf. ,,Misschien dat ze nog leven en dat ze zich zelf kunnen redden. Ik weet het niet. Er zitten genoeg kikkers, slakjes en schaaldieren in het water. We hebben met een speurhond gezocht en nog een vlot met kooi en lokaas in het water geplaatst, maar ze kwamen er niet op af.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.