Plan voor 40 appartementen bij landhuis De Burcht Vries

Een plan om veertig huurappartementen te bouwen achter De Burcht in Vries krijgt onder strakke voorwaarden medewerking van de gemeente Tynaarlo.

Vries kan een paradijs voor ouderen worden, schildert projectontwikkelaar Samen Aangenaam Ouder Worden (SAOW) in Arnhem. Het bedrijf heeft het oog laten vallen op de locatie De Burcht aan de Tynaarlosestraat. Achter dit landhuis kunnen de appartementen komen, verdeeld over een bouwblok met elf appartementen en een blok met zes appartementen.

Vrije huursector

De seniorenwoningen komen in de vrije huursector. De doelgroep zijn ouderen met een inkomen vanaf anderhalf keer modaal. In De Burcht kan een restaurant en een grand café komen, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook zal er een post komen voor een verpleegkundige.

SAOW is lyrisch over de mogelijkheden van Vries. ,,Het dorp voldoet helemaal aan de lange lijst met eisen die wij stellen aan onze locaties’’, schrijft het bedrijf op de website. De Burcht ligt niet ver van het centrum van Vries, zegt SAOW. Het bedrijf roemt de bosrijke omgeving en de geringe afstand tot Groningen en Assen.

Melkfabriek

Burgemeester en wethouders (B en W) van Tynaarlo staan iets minder hard te juichen. Weliswaar past het plan goed in het streven om vernieuwende woonprojecten voor de vergrijzende bevolking te realiseren. Ook sluit het mooi aan bij de Dorpsagenda voor Vries, waarmee gemeente en bewoners de ontwikkeling van het dorp willen stimuleren. B en W vinden dat SAOW moet aantonen dat er voldoende vraag is. Ook moet het bedrijf goed overleggen met de omwonenden, om ook bij hen draagvlak te krijgen. Een heikel punt is de ACM-locatie, schuin tegenover De Burcht. Hier stond vroeger een melkfabriek. In het bestemmingsplan staat dat hier 39 appartementen kunnen komen. Plannen hiervoor zijn nog niet van de grond gekomen, stelt het college, maar het bestemmingsplan is nog steeds van kracht.

Dit betekent voor SAOW dat zij heel goed moet motiveren dat er voldoende ruimte en draagvlak is voor haar plannen bij de Burcht. Doet zij dit niet, dan kunnen omwonenden met succes juridische procedures voeren. Dit mede met het oog op de zogenoemde Ladder Duurzame Verstedelijking. Dat is een instrument van het Rijk om te toetsen of er echt voldoende behoefte bestaat aan een bepaald bouwplan.

Forse kant

SAOW gaat er van uit dat de toekomstige bewoners uit een straal van 10 kilometer van Vries moeten komen. Daar brengen B en W tegenin dat er in de regel maar weinig mensen vanuit Eelde of Zuidlaren naar Vries verhuizen. Daar komt bij dat er soortgelijke plannen bestaan voor het oude gemeentehuis in Eelde en het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. Daarom vrezen B en W dat de veertig appartementen in Vries aan de forse kant is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.