Plan voor nieuwe schaapskooi Ruinen

Het bestuur van de schaapskudde Ruinen wil een nieuwe kooi bouwen, schuin achter de bestaande. Dat onderkomen voldoet niet meer aan de Europese eisen met betrekking tot dierenwelzijn.

Voorzitter Albert Kerssies van de schaapskudde Ruinen bevestigt de plannen. ,,We hopen binnen twee jaar over een nieuwe, grotere tweede kooi te beschikken'', zegt hij. De bedoeling is dat de huidige kooi, die onderdak biedt aan zo'n 280 moederschapen, wordt gerestaureerd.

,,Los van de Europese eisen voor dierenwelzijn, vonden wij al langer dat de verouderde kooi te klein is en onderhoud verdient'', stelt Kerssies. ,,Vooral als alle schapen en lammeren zich bij nat weer in de kooi bevinden is de ventilatie onvoldoende.'' De bestaande schaapskooi is een monument, dat op de voorlopige provinciale lijst staat.

Externe financiering
Hoeveel geld de restauratie en nieuwbouw kost, wil Kerssies nog niet naar buiten brengen. ,,We zijn redelijk ver met onze plannen, maar het is nog niet helemaal rond. Maar laat duidelijk zijn, dat zoiets best veel geld kost.'' Een deel van het bedrag moet extern gefinancierd worden. Het bestuur van de schaapskudde Ruinen wil daartoe donateurs benaderen, maar ook bij bedrijven aankloppen.

Het nieuwe, tweede onderkomen voor de schapen moet volgens het bestuur ‘een licht traditionele kooi' worden waarin het voor de schapen gezond toeven is en waar goede werkomstandigheden zijn voor de herders.

Activiteiten op laag pitje
De vaste herder van de schaapskooi Ruinen, Menno Koller, is vanwege een flinke burnout al een tijd uit de roulatie. Mede daardoor stonden de activiteiten in 2015 op een laag pitje. De traditionele lammetjesdag ging wel door en trok ruim 2300 belangstellenden. Het ras Drents Heideschaap is een eeuwenoud huisdierras, waarbij veel zorg uitgaat naar het vitaal een zuiver houden van dit ras.

Om de schapen toch minstens zes dagen per week op de Ruiner en Dwingelder heide te laten grazen zijn inmiddels vier hulpherders actief. Schapen zijn door de nauwkeurige wijze van grazen uitermate geschikt om de heide relatief jong te houden en vergrassing te onderdrukken. Het inzetten van een gescheperde schaapskudde is nog altijd een effectieve maatregel om de heide adequaat te beheren.

De kooi van de schaapskudde Ruinen ligt aan de rand van het Dwingelerveld, niet ver van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse. Het Nationaal Park Dwingelerveld is bijna 4000 hectare groot.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.