Plannen voor duurzaam Assen

Met een rits ambitieuze en vooruitstrevende plannen moet Assen de ‘zonnestad’ van het Noorden worden.

In het Duurzaamheidscentrum werd maandag het rapport Assen van vernieuwing overhandigd waarin deze plannen worden onthuld aan Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) en gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Vijftien Assenaren bedachten een aantal plannen om de Drentse hoofdstad duurzamer te maken.

Energiekerken

Het meest concreet is een plan van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Zij willen projecten opzetten waar inwoners aandelen in kunnen nemen, zoals op de zonnepanelen die op Warenhuis Vanderveen moeten komen. Ook is er een plan voor een ‘duurzaam wonenwinkel’ in hetzelfde pand.

Waar ook aan gewerkt wordt zijn acties met de Asserpas of zegeltjes. Klanten kunnen in en rond het Koopmansplein sparen voor een zonnepaneel. Uiteindelijk moet het centrum vierduizend zonnepanelen tellen. Een ander onderzoek richt zich op daken van kerken in Assen. Volgens het rapport zijn kerken ‘fysiek geschikt voor het opwekken van energie’. Ook schrijven de onderzoeken dat het in Duitsland al heel normaal is om zonnepanelen op kerken te leggen.

Een groep bewoners van De Wouden zoekt uit of hun asbestdaken getransformeerd kunnen worden in zonneparken. Tegelijkertijd moeten de huizen beter geïsoleerd worden, waardoor de energierekening flink omlaag kan. In deze wijk bevatten veel daken asbest en die moeten in in 2024 verdwenen zijn.

Deelkoelkast

Momenteel wordt gewerkt aan een businesscase voor het ‘huren van energiezuinige huishoudelijke apparatuur’. Als de levensduur verlopen is, neemt de producent het apparaat terug om te recyclen.

Andere projecten: het delen van auto’s, geen prullenbakken meer in 2030 en het delen van spullen en eten. Volgens het rapport is er sprake van overcapaciteit op deze twee laatste gebieden. Zo wordt onder meer een deelkoelkast geopperd.

Assen kondigde eerder al aan om op het bedrijventerrein Assen- Zuid een zonnepark te willen realiseren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.