Platform Storm: 'Spataderen, aambeien en brandend maagzuur door windmolens'

Windturbine. Foto Archief Jan Zeeman

Stichting Platform Storm, tegenstander van de windparken in Drenthe en Groningen, waarschuwt inwoners van de Veenkoloniën in een krantenadvertentie voor de gevolgen laagfrequent geluid.

In een advertentie in huis-aan-huis-blad De Nieuwsbode (oplage 36.000) roept Platform Storm de lezers op om naar een informatiebijeenkomst te komen op donderdag 13 december in Tweede Exloërmond. ‘Platform Storm informeert: Wat is uw gezondheid waard? Komt allen!’ staat bovenaan de advertentie.

Tijdstip en locatie (19:00 uur, horecacentrum Spa) komen exact overeen met de informatiebijeenkomst die de windboeren van Windpark Drentse Monden en Oostermoer hebben gepland.

Niet van Platform Storm

,,Ik denk dat het belangrijk is om te melden dat het ónze bijeenkomst is’’, zegt Matthijs Oppenhuizen, woordvoerder van het windpark desgevraagd. ,,Lezers zouden kunnen denken dat Platform Storm erbij betrokken is, maar dat is niet zo. Dat gezegd hebbende: iedereen is welkom. En er is die avond zeker ruimte om het over geluid en slagschaduw te hebben. De aanleiding is echter, de plaatsing van de eerste windturbine, volgend jaar.’’

‘Een sluipmoordenaar’

Platform Storm stelt in de advertentie dat overmatige blootstelling aan laagfrequent geluid vibro-akoestische ziekte kan veroorzaken. ‘Een sluipmoordenaar die steeds erger wordt’, beweert de actiegroep. In de advertentie worden meerdere symptomen opgesomd: brandend maagzuur, bronchitis, stemmingswisselingen, psychische stoornissen, spataderen, aambeien, het is een lange lijst.

Windparkwoordvoerder Oppenhuizen: ,,Op de informatieavond zijn mensen met expertise aanwezig. Voor plenaire reacties en één op één gesprekken. We willen graag horen wat er leeft, maar hebben ook wat te vertellen over onze plannen. Hopelijk geeft iedereen elkaar de ruimte, met respect voor elkaars standpunten.’’

De initiatiefnemers van het windpark hebben nog in beraad of ze naar aanleiding van de advertentie contact opnemen met Platform Storm.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe