Plechtige belofte: elke vijf jaar Middenveldtentoonstelling in Beilen

Wat er ook gebeurt, de Middenveldtentoonstelling in Beilen gaat volgend jaar door. Lanijto en Beleef Beilen zijn ook van de partij.

Na twee Middenveld-loze jaren, Hoogeveen was het ‘vergeten’ en Westerbork kreeg niet voldoende mensen op de been, komt er weer een paardensportevenement, omlijst met volksfeest, allerhande (sportieve) activiteiten voor de inwoners van Beilen en omgeving en een groenfair, waarbij ook de nodige aandacht is voor de agrarische sector. De Middenveldtentoonstelling, die diep is geworteld in het boerenleven in Hoogeveen, Ruinen, Zuidwolde, Westerbork en Beilen, verloochent zijn afkomst niet.

De boodschap is deze keer een stuk vrolijker

Moest Middenveld-voorzitter Willem Talens begin dit jaar tot zijn spijt meedelen dat ‘Westerbork’ werd afgelast, woensdag was zijn boodschap behoorlijk vrolijker: ,,Van 5 tot en met 10 juni 2019 laten we Beilen gezamenlijk bruisen.’’

In zijn boerderij in Hooghalen schetsten Talens, Lanijto-voorzitter (’Landbouw- en nijverheidstentoonstelling’) Gerrie Kreuze en Harold Kamps, voorzitter van Beleef Beilen, de eerste contouren van het zesdaagse evenement.

Is er nog behoefte aan Middenveldtentoonstelling?

,,De eerste vraag die we onszelf hebben gesteld: is er na twee jaar afwezigheid nog behoefte aan een Middenveldtentoonstelling? Is er onder de bevolking van Beilen voldoende draagvlak en zijn er genoeg mensen die er de schouders onder willen zetten? In Beilen in elk geval wel. En daarom hebben we besloten, hoe de ontwikkelingen in de andere vier plaatsen ook zijn, om in Beilen elke vijf jaar een groot evenement neer te zetten’’, zegt Kreuze.

Er is een werkgroep van twaalf personen in het leven geroepen. De leden zijn ieder verantwoordelijk voor de organisatie van een programma-onderdeel. ,,Zij gaan daar de komende weken rustig over nadenken en zoeken er de nodige mensen bij. Op 4 september komen we weer bij elkaar en dan blijkt wat wel en niet kan en in welke vorm.’’

Ride en run, paardrijden en hardlopen

Ideeën voor activiteiten in het lange Pinksterweekeinde zijn er genoeg. ,,Ride en run, dat is een combinatie van paardrijden en hardlopen, kaarten, moutainbiken, darten en misschien ook wel roeien en vissen. We gaan nu nog niet zeggen wat wel en niet doorgaat. Dat blijkt de komende tijd’’, aldus Talens. De boerderijenfietspuzzeltocht, die bij de vorige tentoonstelling in Beilen werd geïntroduceerd en een groot succes was, vormt daarop een uitzondering. Die komt sowieso terug.

Als het aan de initiatiefnemers ligt, gaat het Middenveld gepaard met de start van Midden-Drenthe als culturele gemeente van Drenthe. En ze willen de Historische Vereniging erbij te betrekken. Want de Middenveldtentoonstelling, Lanijto en Beleef Beilen willen betrokkenheid en saamhorigheid uitstralen.

‘Ik merk dat het nu al leeft’

Kreuze: ,,Het wordt gewoon steeds moeilijker dit soort evenementen neer te zetten. Je moet draagvlak hebben. Sponsoren en vrijwilligers. Daarom treden we al vroegtijdig naar buiten om mensen net zo enthousiast te maken als wij zijn.’’ Kamps: ,,Het is al geweldig dat er twaalf mensen zijn opgestaan die de kar willen trekken. Daar zijn we blij mee. En als ik de mensen om me heen hoor, dan leeft het echt al. Er wordt driftig nagedacht over de buurtversieringen en bijvoorbeeld de inrichting van de versierde wagen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.