Pleegzorgboek begonnen aan zwerftocht door provincie

Woon je in Drenthe? Dan kan het zomaar eens gebeuren dat er binnenkort een boek over pleegzorg in je handen wordt gedrukt. Het gaat om het boek ‘In huis en hart’, geschreven door Tim de Jong.

Een aantal exemplaren ervan zijn deze week begonnen aan hun zwerftocht door de provincie. Het is een actie van Yorneo, Drenthes grootste pleegzorgorganisatie, met de bedoeling de aandacht te vestigen op het tekort aan pleegouders.

Annemieke Smit, directeur bij Yorneo, reikte vandaag een exemplaar uit aan burgemeester Marco Out van Assen, samen met pleegouder en ambassadeur Ina Boomsluiter. Ook de gemeente Aa en Hunze en de gemeente Meppel waren maandag aan de beurt.

Zo krijgen alle gemeenten deze week een exemplaar. „Het is de bedoeling dat de burgemeesters hem doorgeven”, legt Smit uit. Niet per se aan collega’s op het gemeentehuis, maar liever nog ‘gewoon’ aan mensen op straat. „We hopen dat mensen het boek gaan lezen en dat ze denken: dit is ook wat voor mij.”

Pleeggezinnen werven

Het doel van de actie: pleeggezinnen werven. Yorneo heeft momenteel 400 pleeggezinnen geregistreerd staan. Dat zijn er te weinig, zeker omdat sommige van hen op ‘rust’ staan, legt Smit uit. Zij hebben aangegeven eventjes geen pleegkind te willen ontvangen. Anderen wachten nog steeds op de goeie match, want het koppelen van het juiste gezin aan het juiste kind is erg belangrijk binnen de pleegzorg.

Al met al zijn er op dit moment tien kinderen die al te lang wachten op een pleegouder, vertelt Smit. Met deze campagne hoop Yorneo dat twintig nieuwe gezinnen zich aanmelden voor het pleegouderschap. „Pas dan is de kaartenbak groot genoeg om te gaan matchen”, aldus Smit. Maar mocht dat getal iets te ambitieus zijn, dan is één gezin per gemeente ook al winst.

Yorneo houdt de komende tijd in de gaten of de campagne effect heeft. Bijvoorbeeld door te kijken wat de reacties op de campagne zijn op Facebook. Zo vraagt ze mensen die het boek in handen hebben een foto op Facebook te plaatsen, en nog belangrijker: om het boek door te geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.