Emmen zou nieuwe straten moeten vernoemen naar vrouwen uit de streek die opvallende prestaties hebben geleverd. Dit vindt Anita Louwes-Linneman, fractieleider van de Emmer PvdA-fractie.

In Emmen zijn de straten die vernoemd zijn naar vrouwen nagenoeg op één hand te tellen. In het centrum bestaan al sinds jaar en dag de Wilhelminastraat, de Julianastraat en de Beatrixstraat. In 2017 werd in Zuidbarge een straat vernoemd naar een vrouw uit de streek: Het Jacoba Omvleepad.

Jacoba Omvlee (1885-1977) was jarenlang eigenaresse van de molen Zeldenrust en redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van vier Joden door hen lange tijd onderdak te verschaffen.

Meer vrouwen als rolmodel

Wat betreft Louwes-Linneman worden meer vrouwelijke rolmodellen uit de eigen streek onder de aandacht gebracht door een straat naar hen te vernoemen. Zelf denkt ze onder meer aan Lies van Urk en Aleid Rensen. ,,Het zijn beslist niet alleen mannen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Emmen.’’

Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in Emmen. De PvdA-politica was een groot voorvechtster van emancipatie. In 1990 overleed zij plotseling tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Aleid Rensen was van 1970 tot 1995 met haar man Jaap directeur van het Noorder Dierenpark. Onder hun leiding werd de dierentuin een toonaangevend dierenpark, ook internationaal gezien. Aleid Rensen overleed eind 2016.

Emmen hanteert voor niet-leden van het Koninklijk Huis de regel dat iemand tien jaar dood moet zijn om een straat naar zich vernoemd te krijgen. Dit om opportunisme na een bijzondere prestatie te voorkomen. Bovendien kan iemand die leeft nog de meest rare capriolen uithalen en in opspraak raken. Emmen maakte wat dit betreft één keer een uitzondering. In 2017 werd de Dam in Barger-Compascuum vernoemd naar Ben Feringa. De Nobelprijswinnaar is geboren en getogen in dit dorp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe