Pleidooien over treinkaping De Punt volgende week met livestream

Foto: ANP

Het gerechtshof in Den Haag hervat maandag 15 en dinsdag 16 februari het hoger beroep in de civiele zaken over de treinkaping bij De Punt. Op deze zittingsdagen zijn de pleidooien van de advocaten, kondigt het hof aan. De pleidooien zijn met een livestream te volgen.

Het gaat over het hoger beroep in de civiele zaken die de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Papilaja en Uktolseja hebben in 1977 samen met zeven andere Molukse jongeren een trein bij De Punt in Drenthe gekaapt. Tijdens de beëindiging van de kaping zijn zij om het leven gekomen.

De nabestaanden vorderen schadevergoeding van de Staat. Volgens de familie van de twee kapers werden ze dichtbij geëxecuteerd, terwijl de mariniers een concrete mogelijkheid hadden om hen te arresteren. De Staat betwist dit en vindt dat het optreden van de mariniers rechtmatig was. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

Achter gesloten deuren

Een deel van de zitting is achter gesloten deuren, omdat er dan beelden en geluidsfragmenten afgespeeld worden die niet openbaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe