Plek voor daklozen Emmen gezocht

De gemeente Emmen betrekt de inwoners bij de zoektocht naar een alternatieve plek voor een inloophuis voor dak- en thuislozen.

Inwoners die een geschikte plek denken te weten, wordt gevraagd om die locatie voor 1 januari per mail of brief door te geven aan de gemeente. Daarna worden alle suggesties bekeken en komen er één of meer informatieavonden. Uiteindelijk hakt het college van burgemeester en wethouders de knoop door, nog voor de komende zomer.

Overschreden termijn
De huidige daklozeninloop is gevestigd aan het Bendienplein, maar bij de opening in oktober 2010 beloofde de gemeente de buurt dat die voorziening daar maximaal vier jaar zou blijven. Die belofte, gedaan door toenmalig wethouder Henk Jumelet (CDA), kwam de gemeente niet na. De termijn is al ruim een jaar overschreden en het is nog volstrekt onduidelijk wanneer de inloop naar een andere plek kan verkassen.

Wethouder Jan Bos (Wakker Emmen) koerste op verhuizing naar het zogeheten Sedna-pand bij het station. Dit leidde tot veel verzet van omwonenden. Zij stelden dat hun buurt al genoeg wordt geteisterd door allerlei vormen van overlast. Ook de belangenvereniging Oud Emmen en de erkende overlegpartner Het Centrum (soort wijkvereniging) dienen een bezwaar in.

Fouten
De bezwarencommissie maakte na bestudering van het dossier gehakt van de werkwijze van Bos. Emmen had volgens de commissie ten onrechte nagelaten om vooraf Het Centrum bij de plannen te betrekken. Dat de wethouder zweeg over onderzochte alternatieve locaties kon evenmin op goedkeuring van de commissie rekenen. Bos koos eieren voor zijn geld. Hij erkende dat er fouten waren gemaakt en kondigde aan dat de hele procedure weer van voor af aan zou beginnen.

Om niet opnieuw vanwege de communicatie op de vingers te worden getikt, kiest Bos ditmaal voor maximale openheid. Burgers kunnen suggesties doen, er komen informatiebijeenkomsten en overlegpartners Het Centrum en Emmermeer krijgen alle informatie en ruimte om het proces kritisch te volgen.

Dat alleen Het Centrum en Emmermeer als ‘wijkvereniging' aan tafel worden uitgenodigd, heeft alles te maken met het zoekgebied. De inloop dient niet verder dan zo'n 600 meter van het treinstation te komen. Staat die op grotere afstand, dan haakt volgens het Leger des Heils een aanzienlijk deel van de doelgroep af. Het gebouw moet tussen de 250 en 300 vierkante meter groot zijn en relatief snel beschikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.