Pluimvee- en varkensboeren in Aa en Hunze mogen uitbreiden

Pluimvee- en varkenshouders in Aa en Hunze kunnen hun stallen uitbreiden tot 1,5 hectare. Dat staat in het bestemmingsplan buitengebied waar de raad vorige week mee instemde.

Uitbreiden kan per recht tot 0,8 hectare. Via een procedure zou 1,5 hectare ook mogelijk kunnen worden, vertelt wethouder Henk Heijerman. Op GroenLinks en PvdA na stemden alle partijen donderdag in met het plan. GroenLinks en PvdA vinden de uitbreidingsruimte tot 1,5 hectare veel te veel.

Mensenwelzijn

Waarom? „Daar hebben wij verschillende argumenten voor”, zegt Henks Santes (PvdA). „Want hoe zit het met het mensenwelzijn? Aan de Q-koorts zijn al verschillende mensen gestorven, werd onlangs nog vermeld in tv-programma’s als Zembla en DeMonitor. Het vogelgriepvirus zou net zo goed een bedreiging kunnen zijn. Is daar aan gedacht?”

Volgens Willem Bartelds (VVD) hoeft de PvdA zich hier geen zorgen om te maken. „Je hebt geen extra uitstoot van die nieuwe stallen”, beweert Bartelds. „Het wordt er alleen maar beter van. Bovendien hebben we hier maar twaalf intensieve veehouderijen, elf pluimveehouders en één varkenshouderij. Zij kunnen nu iets uitbreiden. In percentages komen er maar heel weinig kippen bij en varkens hebben we hier al bijna niet meer.”

GroenLinks en PvdA zijn niet de enige tegenstanders in de discussie omtrent ontwikkelingen binnen de intensieve veehouderij. De afgelopen jaren is er veel gediscussieerd over de plannen om grote landbouwbedrijven mogelijk te maken. Zo spraken verschillende Drentse natuur- en milieuorganisaties hun zorgen uit over het feit dat pluim- en veehouders zouden mogen uitbreiden.

Natuur- en milieuorganisaties

Onder meer de Natuur- en Milieufederatie, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten vreesden dat met dit soort uitbreidingen het welzijn van de dieren in het geding zou komen. Zij hielden daarom een handtekeningenactie waarin bijna tweeduizend andere bewoners hun zorgen over de uitbreidingsplannen uitspraken. Mede hierom werd het bestemmingsplan opnieuw aangepast. De organisaties zijn tevreden met de aanpassingen in het laatste voorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.